Шоколадово-портокалов мраморен кекс (Веган)
Адаптирано от тук
Продукти за форма с размери 30х11см.:
( 12 парчета)
Калории
в 1 парче: 410 kcal
320
г. брашно от лимец или обикновено
100
г. бадемово брашно
15
г. бакпулвер
2
щипки сол
250
мл. портокалов сок
кората
на 1 портокал
250
мл. кленов сироп
120
мл. кокосово масло
За лененото яйце:
25
г. смляно ленено семе
120
мл. топла вода
За шоколадовата смес:
30
г. натурално какао
60
мл. топла вода или ядково мляко
За шоколадовата
глазура:
160
г. тъмен шоколад
20
мл. кокосово масло
За поръсване:
кората
на 1 портокал
За лененото яйце, смляното ленено семе се залива с топлата вода и се оставя за 10 минути да набъбне и да стегне.
В купа се слагат брашното, смлените бадеми, бакпулверът, солта, готовото ленено яйце, кленовият сироп, портокаловият сок, портокаловите корички и разтопеното кокосово масло.
Всички продукти се разбъркват добре.
Тестото се разделя на
две равни части и към едната се добавя разтвореното в топлата вода какао.
Разбърква се до еднородност.
Правоъгълна кексова
форма се застила с хартия за печене.
С лъжици се сипват
във формата от двете смеси, като се редуват, докато свършат.
С дървено шишче се
правят кръгови движения в тестото, за да се получи мраморен ефект.
Кексът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна (без вентилатор) около 50 минути. Готовността му се проверява с клечка за зъби.
Изважда се върху метална решетка и се оставя да се охлади напълно.
Черният шоколад се стапя на водна баня заедно с кокосовото масло. Кексът се залива с шоколадовата глазура и се поръсва с портокаловите корички.
Прибира се в хладилника за час, за да стегне шоколадът и е готов за сервиране.
Няма коментари:
Публикуване на коментар