Адаптирано от тук
Продукти за 12 парчета:
Калории в 1 парче: 433 kcal
4 яйца
100 г. захар
100 мл. олио
150 мл. прясно мляко
80 г. пчелен мед
1/2 ч. л. аромат на горчив бадем
250 г. пълнозърнесто брашно от
спелта
150 г. сурови лешници
50 г. сурови бадеми
7 г. бакпулвер
15 г. какао на прах
10 г. ванилена захар
12 г. подправка за меденки -
канела, анасон, индийско орехче, кориандър, кардамон, звезден анасон
2-3 щипки карамфил на прах
щипка сол
1 ябълка - 120 г.
За
гарниране:
150 г. шоколадов кувертюр 52 %
какао
25 г. накълцани на едро лешници
Лешниците и бадемите се смилат в
блендер на едро, за да се усещат ядките в кекса. Ябълката се обелва и се
настъргва на едро ренде.
В дълбока купа се слагат яйцата и захарта
и се разбиват с телена бъркалка до еднородност. Добавя се олиото
и се разбърква, докато се поеме от сместа. Сипрат се прясното мляко, ванилията и медът
и се разбърква. Прибавят се сухите съставки (брашното, смлените ядки, бакпулверът, какаото, ванилията, подправката за меденки, карамфилът и щипка сол) и настърганата ябълка
и всичко се разбърква добре.
Кръгла форма за кекс с
диаметър 22 см. се намазва с масло и се поръсва с брашно. Сипва се сместа и се
заглажда. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна 35-40 минути,
като готовността се проверява с дървено шишче.
Кексът се изважда върху решетка и се оставя да се охлади напълно.
За глазурата, шоколадът се стапя на водна баня и се разпределя върху кекса. Отгоре се поръсват накълцаните лешници.
Сладкишът се прибира в хладилника за 1 час, докато стегне шоколадът и е готов
за сервиране.
Няма коментари:
Публикуване на коментар