четвъртък, 14 декември 2023 г.

Коледен кекс




Адаптирано от тук


Продукти за 12 парчета:


Калории в 1 парче:  433 kcal

 

4 яйца

100 г. захар

100 мл. олио

150 мл. прясно мляко

80 г. пчелен мед

1/2 ч. л. аромат на горчив бадем

250 г. пълнозърнесто брашно от спелта

150 г. сурови лешници

50 г. сурови бадеми

7 г. бакпулвер

15 г. какао на прах

10 г. ванилена захар

12 г. подправка за меденки - канела, анасон, индийско орехче, кориандър, кардамон, звезден анасон

2-3 щипки карамфил на прах

щипка сол

1 ябълка - 120 г.

 

За гарниране:

 

150 г. шоколадов кувертюр 52 % какао

25 г. накълцани на едро лешници

 



Лешниците и бадемите се смилат в блендер на едро, за да се  усещат ядките в кекса. Ябълката се обелва и се настъргва на едро ренде.

В дълбока купа се слагат яйцата и захарта 



и се разбиват с телена бъркалка до еднородност. Добавя се олиото 



и се разбърква, докато се поеме от сместа. Сипрат се прясното мляко, ванилията и медът



и се разбърква. Прибавят се сухите съставки (брашното, смлените ядки, бакпулверът, какаото, ванилията, подправката за меденки, карамфилът и щипка сол) и настърганата ябълка 



и всичко се разбърква добре. 



Кръгла форма за кекс с диаметър 22 см. се намазва с масло и се поръсва с брашно. Сипва се сместа и се заглажда. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна 35-40 минути, като готовността се проверява с дървено шишче.

Кексът се изважда върху решетка и се оставя да се охлади напълно. 



За глазурата, шоколадът се стапя на водна баня и се разпределя върху кекса. Отгоре се поръсват накълцаните лешници. 




Сладкишът се прибира в хладилника за 1 час, докато стегне шоколадът и е готов за сервиране.

 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...