Турски сиропиран сладкиш "Шамбали"
Продукти за 12 парчета:
За тестото:
400 г. кисело мляко
175 г. захар
300 г. грис
230 г. брашно
1 пакетче бакпулвер - 10 г.
1 пакетче ванилена захар - 10
г.
За сиропа:
525 г. захар
600 мл. вода
сокът на 1/2 лимон
кората на 1 лимон (само жълтата част)
12 сурови бадема
Първо се приготвя
сиропът като водата, захарта и лимоновият сок се сипват в тенджера и сместа се слага на котлона да заври. Добавя се лимоновата кора и сиропът се вари 5-6
минути. Сваля се от огъня, оставя се да се охлади напълно,
след което лимоновите
корички се отстраняват.
Киселото мляко и захарта
се смесват в купа и се разбъркват с телена бъркалка.
Прибавят се сухите
съставки (грис, брашно, бакпулвер и ванилия) и всичко се разбърква до
хомогенизиране.
Сместа се изсипва в
намазана с масло и поръсена с брашно правоъгълна тава с размери 20х30 см. и
се заглажда.
С нож се правят леки
разрези, като се оформят квадратни парчета. В центъра на всяко парче се слага
по 1 суров бадем, като се притиска леко.
Сладкишът се пече в
предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор 25-30 минути до
златисто.
Горещият сладкиш се
залива с изстиналият сироп лъжица по лъжица, за да попие навсякъде.
Консумира се добре
охладен!
Да Ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар