Свински каренца с горски гъби и гарнитура от варен ориз
Адаптирано от тук
Продукти за 6 порции:
1 кг. свинско каре
150 г. кромид лук
5 г. настърган пресен джинджифил
600 г. горски гъби
30 мл. олио
30 г. краве масло
200 мл. бяло сухо вино или розе
1 кубче гъбен бульон
10 г. пшенично нишесте
250 мл. студена вода
сол и черен пипер на вкус
200 г. ориз
20 мл. олио
20 г. краве масло
сол на вкус
Свинското месо се нарязва на 12 стека,
посолява се със сол и черен пипер и се запържва в тиган със сгорещената мазнина до златисто.
Месото се изважда в чиния. В същата мазнина се запържва ситно нарязаният лук за 5-6 минути. Прибавят се настърганият джинджифил, кубчето гъбен бульон, дафиновият лист, виното и нарязаните на едро гъби. Ястието се подправя със сол и черен пипер и се вари 5 - 6 минути, докато гъбите омекнат. Добавя се нишестето, разтворено в 250 мл. студена вода. След като сосът се посгъсти се прибавя месото и варенето продължава още 8 - 10 минути.
За гарнитурата оризът се почиства и измива. В сгорещената мазнина се сипва добре отцеденият ориз и се пържи, докато стане прозрачен. Залива се с 500 мл. гореща вода и се вари на слаб огън под капак до готовност. Посолява се на вкус.
В намокрена формичка или чашка се слага от свареният ориз, притиска се добре и се обръща в подходяща чиния. Оформя се канапе от гъбите, отгоре се поставят по две парчета месо на порция и обилно се поливат с ароматния сос.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар