Цветна тайландска салата със спагети и фъстъчен сос
Продукти
за 4 порции:
Калории в 1 порция: 365 kcal
200 г. спагети или лингуини + 1 ч.л.зехтин
150 г. моркови
150 г. червено зеле
4 стръка зелен лук
5-6 стръка магданоз или кориандър
25 г. печени фъстъци
сусам и черен кимион за поръсване
За
дресинга:
1 скилидка чесън
50 мл. оризов оцет или лимонов сок
20 мл. олио или зехтин
40 г. кремообразно фъстъчено масло
10 г. мед
100 мл. студена вода
5 г. сол
черен пипер на вкус
лют червен пипер (по желание)
Спагетите се счупват на две и се сваряват в тенджера с
подсолена вода, според указанията на опаковката. Отцеждат се и се прехвърлят в
голяма купа. Добавя се 1 ч. л. зехтин и се разбъркват. Оставят се да се
охладят.
Морковите и зелето се нарязват на ивици, а зеленият
лук - на кръгчета. Фъстъците се нарязват на ситно. Всички продукти се
прехвърлят в купата.
За дресинга, всички съставки се слагат в купата на
пасатора и се пасират до гладкост.
Салатата се залива с дресинга и всичко се разбърква
добре. Поръсва се с черен кимион и сусам и се сервира.
Няма коментари:
Публикуване на коментар