Печен карфиол с доматен сос и кашкавал
Адаптирано от тук
Продукти за 4 порции:
Калории в 1 порция: 485 kcal
800 г. карфиол, накъсан на розички
20 мл. зехтин
сол и бял пипер на вкус
За соса:
30 мл. зехтин или олио
5-6 скилидки чесън
2-3 щипки чили
1 с. л. сух риган
400 г. домати на кубчета (от консерва)
50 мл. доматено пюре
150 мл. топла вода
5 г. мед или захар
75 г. арабски кускус
сол и черен пипер на вкус
250 г. настърган кашкавал
накълцан магданоз
Карфиолът се разпределя в тава, покрита с
хартия за печене. Поръсва се със сол и бял пипер и се полива с олиото. Пече се
в предварително загрята на 200 градуса фурна около 20 минути, като се разбърква
от време на време.
За соса, в тиган се загрява мазнината. Добавя се нарязаният на дребно чесън и се готви 2-3 минути. Прибавят се сухият риган и чилито и се разбърква енергично 20-30 секунди. Сипват се доматите на кубчета и топлата вода с размитото в нея доматено пюре. Сосът се подправя със сол и черен пипер и се вари под капак 8-10 минути на умерен огън. Прибавя се медът (захарта). Накрая се сипва кускусът. Разбърква се и се сваля от котлона.
На дъното на касерола се разпределя част от
доматения сос и се слага половината от печения карфиол. Поръсва се с 2/3 от
настъргания кашкавал и се залива с половината сос. Разпределя се останалият
карфиол, сосът и останалият кашкавал. Ястието се пече до златисто 12-15 минути
на 200 градуса.
Поръсва се с накълцан магданоз и се сервира.
Няма коментари:
Публикуване на коментар