Печени сладки картофи и червено цвекло върху пюре от бял боб
Продукти за 3 порции:
Калории в 1 порция: ~ 366 kcal
300 г. червено цвекло
300 г. сладък картоф
сол и черен пипер на вкус
1 ч. л. лук на прах
1 ч. л. чесън на прах
30 мл. зехтин
1/2 ч. л. сух розмарин
За пюрето от боб:
400 г. бял боб от консерва + 1/2 от течността
30 мл. прясно изцеден лимонов сок
1 скилидка чесън
1/3 ч. л. сух розмарин
сол на вкус
пера зелен лук за сервиране
струйка зехтин за поливане
Сладкият
картоф се обелва и се нарязва на едри кубчета. Слага се в купа. Поръсва се с
половината от лука и чесъна на прах, сухия розмарин и 1/2 от зехтина и се
разбърква. Сипва се в тава, покрита с хартия за печене. В същата купа се слага
обеленото и нарязано на едри кубчета червено цвекло. Поръсва се с останалите сухи
съставки и зехтина и се разбърква. Разпределя се в тавата.
Кореноплодните се пекат в
предварително загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, 20-25 минути, докато
омекнат и леко се овъглят.
За пюрето,
всички съставки се слагат в блендера и се пюрират до гладкост.
Пюрето от боб се разпределя в 3 чинии. Сладките картофи и червеното цвекло се подреждат отгоре, поръсват се с нарязани пера зелен лук и се поливат със струйка зехтин.
Няма коментари:
Публикуване на коментар