вторник, 14 октомври 2025 г.

Печени сладки картофи и червено цвекло върху пюре от бял боб

 



Продукти за 3 порции:


Калории в 1 порция:  ~ 366 kcal

 

300 г. червено цвекло

300 г. сладък картоф

сол и черен пипер на вкус

1 ч. л. лук на прах

1 ч. л. чесън на прах

30 мл. зехтин

1/2 ч. л. сух розмарин

 

За пюрето от боб:

 

400 г. бял боб от консерва + 1/2 от течността

30 мл. прясно изцеден лимонов сок

1 скилидка чесън

1/3 ч. л. сух розмарин

сол на вкус

 

пера зелен лук за сервиране

струйка зехтин за поливане




Сладкият картоф се обелва и се нарязва на едри кубчета. Слага се в купа. Поръсва се с половината от лука и чесъна на прах, сухия розмарин и 1/2 от зехтина и се разбърква. Сипва се в тава, покрита с хартия за печене. В същата купа се слага обеленото и нарязано на едри кубчета червено цвекло. Поръсва се с останалите сухи съставки и зехтина и се разбърква. Разпределя се в тавата.




Кореноплодните се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, 20-25 минути, докато омекнат и леко се овъглят.

За пюрето, всички съставки се слагат в блендера и се пюрират до гладкост. 

Пюрето от боб се разпределя в 3 чинии. Сладките картофи и червеното цвекло се подреждат отгоре, поръсват се с нарязани пера зелен лук и се поливат със струйка зехтин. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Печени сладки картофи и червено цвекло върху пюре от бял боб   Продукти за 3 порции: Калории в 1 порция:  ~ 366 kcal   300 г. червен...