Венец от лозови листа със свинско месо и ориз
Продукти:
1 буркат стерилизирани лозови листа
600 г. свинска плешка
1 глава лук или 1 връзка пресен
200 г. ориз
1 морков
1 стрък пресен чесън или 2-3 скилидки стар
60 мл олио
1/4 връзка магданоз
1/4 връзка копър
листата на 2 стръкчета пресен джоджен или 1 ч. л. сух
1 ч. л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус
мазнина за намазване на кексовата форма и сглобения венец преди печене
За соса:
1/2 кофичка кисело мляко
1 скилидка чесън
сол на вкус
30 мл. олио
1 ч. л. червен пипер
Лукът, морковът и чесънът се нарязван на синто и се запържват в мазнината до омекване.
Прибавя се червеният пипер, разбърква се и се сваля от огъня. Прибавя се нарязаното на дребни кубчета месо,
В намазана с мазнина форма за кекс с дупка се подреждат лозовите лиса.
Ястието се пече на 200 градуса с вентилатор 15-20 минути.
Като изстине, сармата се обръща в подходяща чиния и се гарнира с млечния сос, приготвен от добре разбитото кисело мляко, разбъркано с пресованата скилидка чесън и сол на вкус.
Накрая венецът се поднася полят със запръжка от олио и червен пипер.
Няма коментари:
Публикуване на коментар