Голям еклер с ванилов крем, ягоди и банани
Продукти:
За тестото:
125 мл. вода
125 мл. прясно мляко
100 г. краве масло
150 г.брашно
150 г.брашно
1 с. л. захар
1 щипка сол
1 щипка сол
1 пакетче ванилена захар
3 големи яйца
За крема:
1 пакет пудинг ванилия без варене на д-р Йоткер
300 мл. студено прясно мляко
150 г. сладкарска сметана, разбита на твърди връхчета
1 голям банан, нарязан на шайби
400 г. ягоди, нарязани на шайби
пудра захар за поръсване
накълцан суров шамфъстък за декорация
За тестото водата и млякото се слагат в тенджера, добавят се нарязаното на кубчета масло, захарта и солта. Загряват се, докато сместа заври. Брашното се сипва наведнъж и се бърка енергично около 1 минута.
Охладената топка се прехвърля в купа и към нея се добавят едно по едно яйцата, като след всяко добавяне се разбърква добре с миксер(с бъркалките за тесто), докато яйцето се поеме напълно и сместа стане хомогенна. Така се процедира и с останалите яйца.
Получава се гладко и лъскаво тесто.
Тавата на фурната се застила с хартия за печене. С помощта на лъжица се сипва от тестото, като се оформя венец с диаметър 24-26 см. Тестото се заглажда с помощта на вилица.
Кремът на Йоткер се приготвя както е указано на опаковката, но с 300 мл. прясно мляко. Към него се добавя битата сметана и се разбърква внимателно с шпатула.
Охладеният еклер се разрязва на две по хоризонтал с помощта на назъбен нож. Долната част се поставя в подходяща чиния и се намазва с крема, като се разстила добре. Върху него се подреждат нарязаните на шайби ягоди и банани и
Отгоре се поръсва с пудра захар. Сладкишът се поднася добре охладен, гарниран с накълцан суров шамфъстък.
Няма коментари:
Публикуване на коментар