Тас кебап с
гарнитура от ориз
Продукти:
1 кг. свински бут без
кост
1 глава кромид лук
1 морков
2 с. л. доматено пюре
2 с. л. брашно
1 ч. л. червен пипер
2 бр. дафинов лист
4-5 зърна бахар
5-6 зърна черен пипер
1/2 ч. ч.. бяло вино
50-60 мл. олио
сол и черен пипер на
вкус
магданоз за поръсване
1 1/2 кафена чаша ориз
1/2 ч. ч. олио
сол на вкус
5-6 зърна черен пипер
В сгорещената мазнина за
2-3 минути се задушават нарязаните на ситно лук и морков. Прибавя се
нарязаното на парчета месо. Овкусява се със сол и черен пипер и се вари
докато се изпари месния сок и месото побелее. След това се прибавят
последователно при разбъркване брашното, доматеното пюре и червеният пипер.
Ястието се залива с бульон или гореща вода, посолява се и се оставя да ври на
умерен огън. Когато месото омекне се прибавят дафиновият лист, бахарът, черният
пипер на зърна и виното. Ястието се вари докато остане на мазнина.
За гарнитурата, олиото се
сгорещява и към него се добавя измитият и добре отцеден ориз. Пържи се докато
стане стъклен. Залива се с 4 1/2 кафени чаши кипяща вода и се посолява.
Вари се под капак на слаб огън до готовност.
В намокрена формичка
(чашка) се сипва сварен ориз, притиска се добре и се обръща в чинията за сервиране.
Около него се разпределя тас кебап и се гарнира с магданоз.
Няма коментари:
Публикуване на коментар