петък, 11 септември 2015 г.

Свински каренца с горски гъби и гарнитура от варен ориз



Адаптирано от тук

Продукти за 6 порции: 


1 кг. свинско каре
150 г. кромид лук
5 г. настърган  пресен джинджифил
600 г. горски гъби


30 мл. олио
30 г. краве масло
200 мл. бяло сухо вино или розе
1 кубче гъбен бульон
10 г. пшенично нишесте
250 мл. студена вода
сол и черен пипер на вкус

200 г. ориз
20 мл. олио
20 г. краве масло
сол на вкус


Свинското месо се нарязва на 12 стека,


посолява се със сол и черен пипер и се запържва в тиган със сгорещената мазнина до златисто.






Месото се изважда в чиния. В същата мазнина се запържва ситно нарязаният лук за 5-6 минути. Прибавят се настърганият джинджифил, кубчето гъбен бульон, дафиновият лист, виното и нарязаните на едро гъби. Ястието се подправя със сол и черен пипер и се вари  5 - 6 минути, докато гъбите омекнат. Добавя се нишестето, разтворено в  250 мл. студена вода.  След като сосът се посгъсти се прибавя месото и варенето продължава още 8 - 10 минути. 


За гарнитурата оризът се почиства и измива. В сгорещената мазнина се сипва добре отцеденият ориз и се пържи, докато стане прозрачен. Залива се с 500 мл. гореща вода и се вари на слаб огън под капак до готовност. Посолява се на вкус. 
В намокрена формичка или чашка се слага от свареният ориз, притиска се добре и се обръща в подходяща чиния. Оформя се канапе от гъбите, отгоре се поставят по две парчета месо на порция и обилно се поливат с ароматния сос.


Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравословни бисквити от 4 съставки (без брашно и рафинирана захар)   Адаптирано от тук   Продукти за 9 броя:   Калории в 1 брой...