Продукти:
За тестото:
180 г. замразен спанак или 150 г. пресен
100 мл. бяло вино
10 мл. зехтин екстра върджин
около 300 г. брашно
10 г. бакпулвер
1/2 ч. л. сол
За
гарниране:
30 мл. прясно мляко
сусамово семе
маково семе
ленено семе
Пресният
спанак се почиства от дръжките и се слага в тенджера. Добавя се 30 мл. вода и
се вари 4-5 минути на умерен огън. Ако се използва замразен спанак, процедурата
е същата, но не се добавя вода.
След това се охлажда и се сипва в купата на
пасатора. Прибавя се солта и бялото вино
и сместа се пасира до гладкост.
Добавя
се пресятото с бакпулвера брашно и зехтина.
Омесва се меко тесто, което не
трябва да лепне по пръстите.
Фурната
се загрява на 180 градуса без вентилатор.
Тестото
се разточва върху добре набрашнен плот на кора с дебелина 4-5 мм.
С формичка се
изрязват елхички.
Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене. С четка се
намазват с прясно мляко
и се поръсват със семената.
Пекат се около 15 минути.
И тези си бях набелязала, но не успях да направя до сега.
ОтговорИзтриване