Продукти за
форма с диаметър 22 см.:
За
блатовете:
4 големи яйца
150 г. захар
80 г. смлени орехови ядки
70 г. галета
1/2 ч. л. бакпулвер
1 пакетче ванилия
За
сиропиране:
120 мл. топло прясно мляко
За крема:
100 г. смлени орехови ядки
120 мл. прясно мляко
150 г. меко краве масло
130 г. пудра захар
1 пакетче ванилия
За
глазурата:
120 г. натурален шоколад
80 мл. течна млечна сметана
20 г. краве масло
За
блатовете, яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват с
щипка сол на пухкава пяна.
Добавя се 1/3 от захарта (50 г.) и разбиването продължава до получаването на твърди връхчета.
Добавя се 1/3 от захарта (50 г.) и разбиването продължава до получаването на твърди връхчета.
В
купа се смесват сухите съставки (смлените орехи, галетата, бакпулвера и
ванилията).
Към разбитите жълтъци, на порции се добавят белтъците и сухите съставки, като се редуват.
Всичко се разбърква внимателно с шпатула отдолу нагоре. Сместа за блата се разделя на две равни части
и всяка част се изпича отделно. Печенето става в предварително загрята на 170 градуса фурна без вентилатор за около 20 минути.
Изпечените платки се изваждат върху решетка и се оставят да се охладят.
Към разбитите жълтъци, на порции се добавят белтъците и сухите съставки, като се редуват.
Всичко се разбърква внимателно с шпатула отдолу нагоре. Сместа за блата се разделя на две равни части
и всяка част се изпича отделно. Печенето става в предварително загрята на 170 градуса фурна без вентилатор за около 20 минути.
Изпечените платки се изваждат върху решетка и се оставят да се охладят.
За
крема, в касерола се смесват орехите и прясното мляко.
Сместа се вари няколко минути на умерен огън. Оставя се да се охлади напълно.
В купата на миксера се слагат мекото масло, пудрата захар и ванилията и се разбиват на пухкав крем.
Добавя се ореховата смес
и всичко се разбива отново.
Сместа се вари няколко минути на умерен огън. Оставя се да се охлади напълно.
В купата на миксера се слагат мекото масло, пудрата захар и ванилията и се разбиват на пухкав крем.
Добавя се ореховата смес
и всичко се разбива отново.
В
подходяща чиния се слага единия блат и се стяга с подвижен ринг.
Полива се с половината от топлото прясно мляко.
Сипва се крема и се заглажда.
Поставя се втория блат и се сиропира с останалото прясно мляко.
Тортата се прибира в хладилника за 2-3 часа, след което се освобождава внимателно от ринга.
Полива се с половината от топлото прясно мляко.
Сипва се крема и се заглажда.
Поставя се втория блат и се сиропира с останалото прясно мляко.
Тортата се прибира в хладилника за 2-3 часа, след което се освобождава внимателно от ринга.
За
глазурата, в касерола се смесват всички продукти и се загряват на умерен огън.
Разбъркват се докато се получи гладък крем.
Готовата глазура се сипва върху тортата и се заглажда.
Разбъркват се докато се получи гладък крем.
Готовата глазура се сипва върху тортата и се заглажда.
Гарнира
се с цели орехови ядки и се оставя да стегне за няколко час.
По желание тортата може да се поръси с натурално какао на прах.
Рецептата за блата на тортата е заимствана от книгата "Календар по готварство", издадена през 1938 г.
По желание тортата може да се поръси с натурално какао на прах.
Като от старо списание, чудесна е!
ОтговорИзтриване