неделя, 9 декември 2018 г.


Адаптирано от тук


Продукти за форма с диаметър 22 см.:

За блатовете:

4 големи яйца
150 г. захар
80 г. смлени орехови ядки
70 г. галета
1/2 ч. л. бакпулвер
1 пакетче ванилия

За сиропиране:

120 мл. топло прясно мляко


За крема:

100 г. смлени орехови ядки
120 мл. прясно мляко
150 г. меко краве масло
130 г. пудра захар
1 пакетче ванилия

За глазурата:

120 г. натурален шоколад
80 мл. течна млечна сметана
20 г. краве масло



За блатовете, яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват с щипка сол на пухкава пяна. 



Добавя се 1/3 от захарта (50 г.) и разбиването продължава до получаването на твърди връхчета.



Жълтъците се разбиват с останалата захар до побеляване.




В купа се смесват сухите съставки (смлените орехи, галетата, бакпулвера и ванилията). 


Към разбитите жълтъци, на порции се добавят белтъците и сухите съставки, като се редуват. 



Всичко се разбърква внимателно с шпатула отдолу нагоре. Сместа за блата се разделя на две равни части 



и всяка част се изпича отделно. Печенето става в предварително загрята на 170 градуса фурна без вентилатор за около 20 минути. 



Изпечените платки се изваждат върху решетка и се оставят да се охладят.



За крема, в касерола се смесват орехите и прясното мляко. 



Сместа се вари няколко минути на умерен огън. Оставя се да се охлади напълно. 
В купата на миксера се слагат мекото масло, пудрата захар и ванилията и се разбиват на пухкав крем. 



Добавя се ореховата смес 



и всичко се разбива отново.




В подходяща чиния се слага единия  блат и се стяга с подвижен ринг. 
Полива се с половината от топлото прясно мляко. 



Сипва се крема и се заглажда. 



Поставя се втория блат и се сиропира с останалото прясно мляко. 



Тортата се прибира в хладилника за 2-3 часа, след което се освобождава внимателно от ринга.



За глазурата, в касерола се смесват всички продукти и се загряват на умерен огън. 



Разбъркват се докато се получи гладък крем. 



Готовата глазура се сипва върху тортата и се заглажда. 
Гарнира се с цели орехови ядки и се оставя да стегне за няколко час.
По желание тортата може да се поръси с натурално какао на прах.



Рецептата за блата на тортата е заимствана от книгата "Календар по готварство", издадена през 1938 г.















1 коментар:

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...