четвъртък, 20 декември 2018 г.

Продукти за около 40 слепени сладки:

125 г. свинска мас  или  меко краве масло 
250 г. захар
4 яйца + 1 жълтък
2 пакетчета ванилия
1 ч. л. амонячна сода
1 ч. л. сода бикарбонат
около 500 г. брашно

1 белтък за намазване
200 г. накълцани орехови ядки

мармалад от сини сливи за лепене на сладките


пудра захар + 2 пакетчета ванилия за овалване




В купа се разбиват свинската мас (кравето масло) със захарта. 



Добавят се яйцата и жълтъка. Бърка се докато се получи хомогенна смес. След това се прибавят ванилията, двата вида соди 



и брашното. 



Омесва се меко тесто, 



което се разделя на две топки. Всяка топка се разточва на кора с дебелина около 5-6 мм. 



С чаша с диаметър 4 см. се изрязват кръгчета. 



Всяко кръгче се потапя отгоре в разбития белтък, 



а след това в накълцаните орехови ядки. 



Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене.



Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор 12-15 минути. 



Оставят се да се охладят и се слепват с мармалад. 










Овалват се в пудра захар, смесена с 2 пакетчета ванилия.



Съхраняват се в добре затворени кутии. 
Колкото повече време престоят, толкова по-вкусни и пръхкави стават, особено ако са приготвени със свинска мас.

1 коментар:

  1. Направо са прелестни! И празнични!
    Непременно ще направя, записвам си рецептата! И благодаря!

    ОтговорИзтриване

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...