Продукти за около 40 слепени сладки:
125 г. свинска мас или меко краве масло
250 г. захар
4 яйца + 1 жълтък
2 пакетчета ванилия
1 ч. л. амонячна сода
1 ч. л. сода бикарбонат
около 500 г. брашно
1 белтък за намазване
200 г. накълцани орехови ядки
мармалад от сини сливи за лепене на сладките
пудра захар + 2 пакетчета ванилия за овалване
В
купа се разбиват свинската мас (кравето масло) със захарта.
Добавят се яйцата и жълтъка. Бърка се докато се получи хомогенна смес. След това се прибавят ванилията, двата вида соди
и брашното.
Омесва се меко тесто,
което се разделя на две топки. Всяка топка се разточва на кора с дебелина около 5-6 мм.
С чаша с диаметър 4 см. се изрязват кръгчета.
Всяко кръгче се потапя отгоре в разбития белтък,
а след това в накълцаните орехови ядки.
Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор 12-15 минути.
Оставят се да се охладят и се слепват с мармалад.
Овалват се в пудра захар, смесена с 2 пакетчета ванилия.
Добавят се яйцата и жълтъка. Бърка се докато се получи хомогенна смес. След това се прибавят ванилията, двата вида соди
и брашното.
Омесва се меко тесто,
което се разделя на две топки. Всяка топка се разточва на кора с дебелина около 5-6 мм.
С чаша с диаметър 4 см. се изрязват кръгчета.
Всяко кръгче се потапя отгоре в разбития белтък,
а след това в накълцаните орехови ядки.
Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор 12-15 минути.
Оставят се да се охладят и се слепват с мармалад.
Овалват се в пудра захар, смесена с 2 пакетчета ванилия.
Съхраняват
се в добре затворени кутии.
Колкото
повече време престоят, толкова по-вкусни и пръхкави стават, особено ако са
приготвени със свинска мас.
Направо са прелестни! И празнични!
ОтговорИзтриванеНепременно ще направя, записвам си рецептата! И благодаря!