Продукти:
170 мл.
топла вода
5 г. суха
мая
5 г. сол
5 г.
захар или мед
350 г.
бяло брашно
35 мл.
зехтин
За гарниране:
2 клонки
пресен розмарин
2-3 щипки
едро смляно чили
морска
сол на вкус
1 с. л.
зехтин
Брашното се пресява и в средата
му се оформя кладенче. В него се сипват зехтина, маята и солта. Постепенно се
добавя водата и се омесва меко и еластично тесто. Намазва се със зехтин,
покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.
Тава се покрива с пергаментова хартия и се намазва със зехтин. Тестото се прехвърля в нея и се разстила с пръсти, като се правят вдлъбнатини на няколко сантиметра разстояние по повърхността му. Фокачата се гарнира с розмарин, сол и едросмляно чили и се полива със зехтин. Оставя се отново да втаса за 15-20 минути.
Приготвих я, чудесна се получи, благодаря!
ОтговорИзтриване