четвъртък, 10 септември 2020 г.

Фокача с розмарин

 



Продукти:

 

170 мл. топла вода

5 г. суха мая

5 г. сол

5 г. захар или мед

350 г. бяло брашно

35 мл. зехтин

 

За гарниране:

 

2 клонки пресен розмарин

2-3 щипки едро смляно чили

морска сол на вкус

1 с. л. зехтин

 


Брашното се пресява и в средата му се оформя кладенче. В него се сипват зехтина, маята и солта. Постепенно се добавя водата и се омесва меко и еластично тесто. Намазва се със зехтин, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.

Тава се покрива с пергаментова хартия и се намазва със зехтин. Тестото се прехвърля в нея и се разстила с пръсти, като се правят вдлъбнатини на няколко сантиметра разстояние по повърхността му. Фокачата се гарнира с розмарин, сол и едросмляно чили и се полива със зехтин. Оставя се отново да втаса за 15-20 минути.



Пече се в предварително затоплена на 220 градуса фурна около 15 минути, до златисто кафяво.



1 коментар:

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...