четвъртък, 21 декември 2023 г.

 Веган бонбони с орехи и шоколад




Тази рецепта ми е предоставена от прекрасната Снежана Левон.

Много благодаря, лельо Снежи!💗

 


Продукти за 16 броя:

 

Калории в 1 бонбон:  242 kcal

 

За тестото: 

 

450 г. фурми без костилки

250 г. орехови ядки

20 г. какао

5 мл. ванилов екстракт

1 щипка сол

 

За декорация:

 

100 г. черен шоколад

15 г. кокосово масло

 

16 половинки орехови ядки ~ 65 г.





Фурмите се заливат с гореща вода и се киснат 10-15 минути, за да омекнат. След това се отцеждат добре.

Орехите се смилат в блендер и се сипват в купа. Фурмите също се смилат в блендер и се прибавят към ядките. Добавят се какаото на прах, солта и ванилията. С ръце се омесва тесто, което лесно може да се моделира. 

Забележка: Ако тестото е много сухо добавете 1-2 с. л. студена вода, а ако е прекалено влажно и меко - още малко смлени орехови ядки.

Оформят се 16 плоски бонбони, върху които с пръст се прави вдлъбнатина. Подреждат се върху дъска, покрита с хартия за печене. Прибират се в хладилника за 1 час.

Шоколадът и кокосовото масло се стапят на водна баня.

Бонбоните се изваждат от хладилника и с лъжица се пълнят кухините им с разтопения шоколад.

Отгоре се поставя по 1 орехова ядка. Охлаждат се за час, докато шоколадът се втвърди, след което са готови за консумация. 

Могат да се съхраняват 7-8 дни (ако останат😃), в херметически затворен съд, в хладилника.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...