четвъртък, 12 декември 2019 г.


Продукти за форма с диаметър 23 см:

1 ч. ч. пшеничен грис - 160 г.
1 ч. ч. брашно - 130 г.
1 ч. ч. захар - 180 г.
1 1/2 ч. л. бакпулвер - 7 г.
1 ч. ч. прясно мляко - 200 мл.
 2-3 с. л. краве масло - 30 г.
5 ябълки - 1 кг.
сокът на 1/2 лимон

пудра захар за поръсване































Ябълките се измиват и се подсушават. Настъргват се на едро ренде, заедно с кората 



и се поливат с лимоновият сок, за да не потъмняват.



В купа се смесват сухите съставки - грис, брашно, захар и бакпулвер.



Тортена форма с диаметър 23 см. се застила с хартия за печене, а стените и се намазват с масло. Сипва се 1/4 от сухата смес и се разпределя равномерно. 



Сипват се 1/3 от настърганите ябълки



и се заглаждат. Следват сухи съставки, 



ябълки и т. н., като най-отгоре се завършва със суха смес.
В касерола се загрява прясното мляко и към него се добавя кравето масло. 



Разбърква се, докато се разтопи напълно и се изсипва върху сладкиша. С вилица се правят 20-25 набождания до дъното на тавата, 



за да може течността да проникне навсякъде.
Пече се в предварително затоплена на 180 градуса фурна (без вентилатор) 55-60 минути, до апетитен златист загар.



Оставя се да изстине напълно във формата и се изважда в подходяща чиния. Поръсва се с пудра захар и се сервира с чаша ароматен чай.




1 коментар:

  1. Мислите ли, че ефекта ще е същият ако всички съставки се смесят, объркат, и така се сложи в намазнена тава да се изпече?

    ОтговорИзтриване

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...