Крем супа от карфиол, нахут и кашу
Продукти за 4 порции:
Калории в 1 порция: 400 kcal
1 кг. карфиол, накъсан на розички
1 стрък праз лук
1 глава чесън
250 г. отцеден нахут от консерва
100 г. сурово кашу
40 мл. олио или зехтин
1 ч. л. сух розмарин
1/2 ч. л. суха мащерка
сол и черен пипер на вкус
1500 мл. зеленчуков бульон или гореща вода
За сервиране (по желание):
зехтин
накълцан магданоз
едро смляно чили
2-3 малки розички печен карфиол
2-3 ядки кашу
лимонов сок
Суровото
кашу се накисва в топла вода за 30 минути.
Накъсаният
на розички карфиол се постава в тава, покрита с хартия за печене. Подправя се
със сол и 20 мл. мазнина.
Горната част
на главата чесън се отрязва, така че някои от скилидките да са леко открити.
Поставя се в огнеупорна купичка, посолява се и се залива с 10 мл. мазнина. Покрива се с алуминиево фолио. Купичката се поставя в тавата при карфиола. Зеленчуците се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна с вентилатор 20 минути. На десетата минута алуминиевото фолио от купичката с чесъна се отстранява.
В дълбока тенджера се сипва останалата мазнина и се загрява. Добавя се нарязаният на ситно праз лук и се задушава 2-3 минути. Прибавя се отцеденият нахут, сухият розмарин и сухата мащерка.
Разбърква се. Сипва се зеленчуковият бульон и отново се разбърква. Прибавя се накиснатото кашу
и се готви 10 минути. Накрая се добавят печеният карфиол и обеленият печен чесън и се готви още 5-6 минути. Супата се подправя със сол и черен пипер. Пасира се. Ако е нужно се добавя още гореща вода, за да се получи желаната от вас консистенция.
Сервира се полята със струйка зехтин и поръсена с накълцан магданоз и едро смляно чили по желание.
Няма коментари:
Публикуване на коментар