понеделник, 21 октомври 2024 г.

 Крем супа от карфиол, нахут и кашу





Продукти за 4 порции:


 Калории в 1 порция: 400 kcal


1 кг. карфиол, накъсан на розички

1 стрък праз лук

1 глава чесън

250 г. отцеден нахут от консерва

100 г. сурово кашу

40 мл. олио или зехтин

1 ч. л. сух розмарин

1/2 ч. л. суха мащерка

сол и черен пипер на вкус

1500 мл. зеленчуков бульон или гореща вода

 

За сервиране (по желание):

 

зехтин

накълцан магданоз

едро смляно чили

2-3 малки розички печен карфиол

2-3 ядки кашу

лимонов сок

 



Суровото кашу се накисва в топла вода за 30 минути.



Накъсаният на розички карфиол се постава в тава, покрита с хартия за печене. Подправя се със сол и 20 мл. мазнина.

Горната част на главата чесън се отрязва, така че някои от скилидките да са леко открити.

Поставя се в огнеупорна купичка, посолява се и се залива с 10 мл. мазнина. Покрива се с алуминиево фолио. Купичката се поставя в тавата при карфиола. Зеленчуците се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна с вентилатор 20 минути. На десетата минута алуминиевото фолио от купичката с чесъна се отстранява.



В дълбока тенджера се сипва останалата мазнина и се загрява. Добавя се нарязаният на ситно праз лук и се задушава 2-3 минути. Прибавя се отцеденият нахут, сухият розмарин и сухата мащерка. 



Разбърква се. Сипва се зеленчуковият бульон и отново се разбърква. Прибавя се накиснатото кашу 



и се готви 10 минути. Накрая се добавят печеният карфиол и обеленият печен чесън и се готви още 5-6 минути. Супата се подправя със сол и черен пипер. Пасира се. Ако е нужно се добавя още гореща вода, за да се получи желаната от вас консистенция.

Сервира се полята със струйка зехтин и поръсена с накълцан магданоз и едро смляно чили по желание.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...