вторник, 29 октомври 2024 г.

Пепероната - Peperonata

Италианско ястие от чушки, домати и каперси




 Адаптирано от тук


Продукти за 4 порции:

 

Калории в 1 порция:  158 kcal


600 г. чушки - червени, зелени и жълти

230 г. доматен сос

30 мл. зехтин

6 скилидки чесън - 20 г.

1 глава кромид лук - 80 г.

1 ч. л. сух риган

1/2 ч. л. сух босилек

1 с. л. каперси

1 с. л. винен оцет

сол на вкус


пресни листа босилек за гарниране

зехтин за поливане

 




Чушките се нарязват на половинки, отстраняват се семките и бялата сърцевина, и се режат на ивички. 

Лукът се обелва и се нарязва на едро.

Чесънът се обелва и се реже на филийки.

В дълбок тиган се загрява мазнината. Добавят се лукът и чесънът и се задушават 5-6 минути, докато омекнат. 


Прибавят се нарязаните чушки 


и съдът се похлупва. 


Готвят се 15 минути, като се разбъркват от време на време. Добавят се доматеният сос, сухият риган, сухият босилек и солта.


Ястието се разбърква и се оставя да къкри на умерен огън, без капак, около 15 минути, докато сосът се редуцира.

Тиганът се сваля от котлона. Прибавят се оцетът и каперсите 


и се разбърква. 



Пеперонатата се сервира топла или на стайна температура, поръсена с листенца пресен босилек и струйка зехтин.

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...