понеделник, 21 декември 2020 г.

 Мини щолени 


Адаптирано от списание Кулинариум брой 21

Продукти за 20 броя:

 

150 г. брашно

5 г. бакпулвер

1/2 ч. л. смлян микс от подправки за меденки (канела, анасон, карамфил, индийско орехче, кардамон, джинджифил)

щипка сол

1/4 ч. л. канела на прах

50 г. меко краве масло

40 г. кристална захар

125 г. крема сирене или рикота

40 г. сурови бадеми

40 г. червени боровинки

40 г. стафиди

20 мл. ром или ликьор амарето

 

За топинга:

 

50 г. краве масло

50 г. пудра захар

10 г. ванилена захар




Стафидите и червените боровинки се накисват в алкохола. 


В купа се сипват брашното, бакпулвера, микса от подправките за меденки и щипка сол 


и се разбъркват. Мекото масло се разбива с кристалната захар и канелата до еднородност. Добавят се сухите съставки 


и се разбъркват, докато се получат влажни трохи. Бадемите се накълцват на дребно и се добавят към сместа. 


Прибавят се крема сиренето и сушените плодове заедно с алкохола. 


Омесва се тесто, 


от което се оформят 20 топчета. Подреждат се в тава, покрита с пергаментова хартия. 


Пекат се в загрята на 180 градуса фурна (без вентилатор) 20-25 минути. 


Оставят се леко да се охладят. Потапят се в разтопеното краве масло и се овалват старателно в смесената с ванилията пудрата захар. 

Мини щолените се оставят да изстинат напълно и се сервират с чаша ароматно кафе или чай.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...