събота, 28 ноември 2020 г.

Американски кекс с орехи и канела 


Източник: Южняшката кухня на Триша по Food Network

Продукти:

 

За тестото:

200 г. меко краве масло

125 г. кафява захар

125 г. бяла захар

150 г. заквасена сметана или гъсто кисело мляко

2 големи яйца 

300 г. пресято брашно

5 г. бакпулвер

щипка сол

1 ч. л. течна ванилия

 

За плънката:

80 г. нарязани на ситно орехови ядки

50 г. кафява захар

1 1/2 ч. л. канела на прах

 

За глазурата:

 

100 г. пудра захар

20 мл. прясно изцеден лимонов сок

1/2 ч. л. течна ванилия


За тестото, 


мекото масло се разбива с телена бъркалка с двата вида захар, докато кристалчетата захар се разтопят напълно. Това отнема 4-5 минути. Добавят се едно по едно яйцата 


и се разбиват до пълното им усвояване от сместа. Сипва се киселото мляко (заквасената сметана) 


и се разбърква. Сместа се пресича, 


но това не бива да ви притеснява. След добавянето на брашното, бакпулвера и солта 


се получава хубаво, гъсто кексово тесто. 


За плънката, орехите, кафявата захар и канелата 


се разбъркват в купа.

Кексова форма с отвор се намазва с масло и се поръсва с брашно. Сипва се 1/3 от кексовото тесто и се заглажда.

След това се разпределя половината от плънката. 


Следва 1/3 от кексовото тесто, останалата 1/2 от плънката и накрая се разпределя останалото тесто. 


Кексът се пече в предварително затоплена на 180 градуса фурна без вентилатор 50-55 минути, до суха клечка. Оставя се да се охлади напълно и се обръща в подходяща чиния.

За глазурата, в купичка се смесват пудрата захар, лимоновият сок и течният екстракт от ванилия. Всичко се разбърква до гладкост и глазурата се излива върху охладеният кекс.

Сервира се с чаша ароматно кафе.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...