Продукти:
1 цяло почистено пиле (1500-1700 г.)
500 г. пресни картофи
300 мл. бира
сол и черен пипер на вкус
1/2 ч. л. червен пипер
За ароматното масло:
50 г. меко краве масло
2 скилидки пресован чесън
1 с. л. унисос
1/2 ч. л. сух риган
1/4 ч. л.суха мащерка
сол и черен пипер
Всички продукти за ароматното масло се смесват и разбъркват добре.
С 2/3 от него се пълни пилето под отделената кожата. Към останалото масло се прибавя червеният пипер, разбърква се и се намазма цялото пиле отвън.
Накрая всичко се полива с бирата. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна с вентилатор около 1 час и 30 минути, като на 15-20 минути се полива със соса, отделил се от пилето. Ако е нужно се завива с алуминиево фолио.
300 мл. бира
сол и черен пипер на вкус
1/2 ч. л. червен пипер
За ароматното масло:
50 г. меко краве масло
2 скилидки пресован чесън
1 с. л. унисос
1/2 ч. л. сух риган
1/4 ч. л.суха мащерка
сол и черен пипер
Пилето се измива и се овкусявае със сол и черен пипер навсякъде.
С пръсти внимателно се отделя кожата от бялото месо, за да се получи джоб.
Картофите се измиват добре без да се белят и се режат на по-едри парчета. Разпределят се в намаслена тава, подправят се със сол и черен пипер и върху тях се слага овкусеното пиле.
Няма коментари:
Публикуване на коментар