петък, 12 юни 2015 г.

Дамски каприз с конфитюр от череши






Продукти за 6 порции:

 

За блата:

 

 

2 жълтъка със стайна температура

65 г. меко краве масло

100 - 110 г. брашно

5 г. бакпулвер

 100 г. захар

1/2 щипка сол

1 пакетче ванилена захар

100 г. кисело мляко

 

За намазване:

 

1 бурканче конфитюр от череши

За меренга:

 

2 белтъка със стайна температура

70 г. захар

1/2 ч. л. лимонов сок

 

10 броя суров шамфъстък, накълцани на едро





Маслото се разбива със   захарта на пухкав  крем. Прибавят се жълтъците един по един, пресятото брашно с бакпулвера, солта и киселото мляко и всичко се разбърква с миксер на ниска скорост до хомогенност.



Тестото се изсипва в правоъгълна тава с размери 28/18 см., предварително застлана с хартия за печене.  Блатът се пече в загрята на 180 градуса фурна до готовност. Охлажда се и се намазва с конфитюра. Белтъците  и лимоновият сок се разбиват на пяна.




На порции  се прибавя захарта и разбиването продължава до получаването на твърд сняг.




Меренгът се разстила върху конфитюра и с помощта на обратната страна на лъжицата се оформят връхчета. Поръсва се с накълцания шамфъстък и  се запича няколко минути на грила на фурната, загрята на 200 градуса, до порозовяване.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

 Крем супа от печени тиквички, грах и босилек   Продукти за 4 порции: Калории в 1 порция: 300 kcal   850 г. тиквички 100 г. кромид...