Дамски каприз с конфитюр от череши
Продукти за 6 порции:
За блата:
2 жълтъка със стайна
температура
65 г. меко краве
масло
100 - 110 г. брашно
5 г. бакпулвер
100 г. захар
1/2 щипка сол
1 пакетче ванилена
захар
100 г. кисело мляко
За намазване:
1 бурканче конфитюр
от череши
За меренга:
2 белтъка със стайна
температура
70 г. захар
1/2 ч. л. лимонов сок
10 броя суров
шамфъстък, накълцани на едро
Маслото се разбива със захарта на пухкав крем. Прибавят се жълтъците един по един, пресятото брашно с бакпулвера, солта и киселото мляко и всичко се разбърква с миксер на ниска скорост до хомогенност.
Тестото
се изсипва в правоъгълна тава с размери 28/18 см., предварително застлана с
хартия за печене. Блатът се пече в загрята на 180 градуса фурна до
готовност. Охлажда се и се намазва с конфитюра. Белтъците и лимоновият
сок се разбиват на пяна.
На
порции се прибавя захарта и разбиването продължава до получаването на
твърд сняг.
Меренгът се разстила върху конфитюра и с помощта на обратната страна на лъжицата се оформят връхчета. Поръсва се с накълцания шамфъстък и се запича няколко минути на грила на фурната, загрята на 200 градуса, до порозовяване.
Няма коментари:
Публикуване на коментар