четвъртък, 24 август 2017 г.





Адаптирано от тук

Продукти:

4 яйца размер L
300 г. захар
300 г. брашно
5 г. бакпулвер
10 г. сода бикарбонат
130 мл. олио
70 г. какао
щипка сол
450 г. настъргани тиквички

За шоколадовата глазура:

80 г. черен шоколад
20 г. краве масло

накълцан шамфъстък за поръсване




Яйцата се разбиват със захарта на пухкав крем с миксер. 


Добавя се олиото 


и се разбърква, докато се усвои от сместа. 
Прибавят се на порции предварително пресетите и смесени сухи съставки (брашно, бакпулвер, сода бикарбонат, какао и сол). 


Към получилото се гъсто тесто се добавят настърганите тиквички 


и всичко се разбърква до хомогенизиране.
Сместа се сипва в кръгла форма за кекс с отвор, предварително намазана с масло и поръсена с брашно. 


Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 50 минути. Готовността на кекса се проверява с дървено шишче. 


Заради тиквичките кексът става с по-влажна структура.
Оставя се да се охлади и се изважда от формата в подходяща чиния. 
За глазурата в огнеупорна купичка се смесват шоколада и кравето масло и  се стапят на водна баня. Бъркат се до получаване на гладка, лъскава смес. 
Кексът се намазва с шоколадовата глазура и се поръсва с накълцан шамфъстък.




вторник, 15 август 2017 г.

Торта "Пиано"



















Тази сръбска торта е наречена така, заради клавишите, които се образуват в средната и част при разрез. 
Тортата е сочна, пухкава, с наситен шоколадов вкус и нежен маслено-ванилов крем! 
Ще се радвам да я опитате!

Адаптирано от Ginger cookies

Продукти за форма с диаметър 23-24 см.:

За какаовият блат:

3 яйца  
150 г. захар
150 мл. прясно мляко
150 мл. олио
25 г. натурално какао
200 г. брашно
10 г. бакпулвер
щипка сол

За белият правоъгълен блат:

6 яйца 
100 г. захар 
15 мл. олио
110 г. брашно
50 мл. гореща вода
10 г. бакпулвер
щипка сол


За шоколадовият ганаш: 

200 г. натурален шоколад
200 мл. течна сладкарска млечна сметана


За белият крем: 

180 г. захар
70 г. брашно
600 мл. прясно мляко
семенцата на половин шушулка ванилия
180 г. краве масло

За шоколадовата глазура:

100 г. натурален шоколад
20 г. краве масло
30 мл. вода

 За сиропиране:

100 мл. вода или прясно мляко
100 г. захар



За какаовия блат яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Прибавя се олиото на тънка струя при непрекъснато разбиване, докато се усвои. Добавят се сухите съставки (предварително пресети и смесени) 




на порции. Накрая се сипва на части прясното мляко и всичко се разбърква с миксер на слаба степен докато сместа се хомогенизира.
Тестото се разпределя в тортена форма, предварително застлана с хартия за печене и намазана с масло. Заглажда се. 



Пече се в предварително загряна на 170 градуса фурна без вентилатор до готовност (около 35 минути).
Готовият блат се охлажда напълно и се изважда от формата.



Разрязва се хоризонтално на две.


За белият блат яйцата се разбиват със захарта на гъст сняг. 



Добавят се олиото, водата и пресятото с бакпулвера брашно и се разбъркват внимателно с шпатула до получаване на еднородна смес.
Тестото се изсипва в застлана с хартия за печене правоъгълна тава (тавата на фурната) и се заглажда. 



Пече се в предварително загрята на 170 градуса фурна без вентилатор до готовност (около 15 минути). Още горещо се навива на руло (от тясната страна) с помощта на кърпа 



и се оставя така да изстине.

За шоколадовият ганаш сметаната се сипва в касерола и се кипва. Сваля се от котлона. Прибавя се начупеният черен шоколад 



и се разбърква, докато се разтопи напълно. Оставя се да се охлади за 30 минути и се разбива с миксер на пухкав крем.

За белият крем в тенджерка се смесват захарта, брашното и семената ванилия. 



Добавя се прясното мляко на порции, 



като се бърка непрекъснато, за да не се получат бучици. Сварява се гъст крем (за предпочитане на водна баня). Добавя се кравето масло 



и се бърка докато се стопи напълно. Оставя се да се охлади напълно и се разбива с миксер.

Белият блат се развива и се намазва с 2/3 от шоколадовият ганаш. 


Навива се отново на стегнато руло и се охлажда за 2 часа в хладилника. След това се нарязва на охлювчета с дебелина 2-3 см.




За сиропа водата и захарта се смесват в касерола и се варят 5-6 минути. 

Сглобяване на тортата: 

В средата на тортена чиния се слага единят кафяв блат и се стяга с висок ринг. Сиропира се с 1/3 от горещият сироп 



и се намазва с половината бял крем. Отгоре се подреждат резените руло (с разрезът нагоре), като рингът трябва да се запълни добре. 



Сиропира се с 1/3 от захарният сироп и се покрива с останалия бял крем. 



Накрая се поставя и вторият какаов блат и се сиропира с останалия сироп. 



Тортата се прибира в хладилника за 2 часа. След това се освобождава от ринга. 



Стените и се измазват с останалият шоколадов ганаш, а отгоре се полива с течната шоколадова глазура, която се приготвя като в огнеупорна купа се смесват кравето масло, шоколада и водата 



и се стапят на водна баня.
Тортата се оставя да се охлади за няколко часа (най-добре за 1 нощ) и се гарнира по желание.



вторник, 8 август 2017 г.































Адаптирано от тук

Продукти:

3 яйца размер М
200 г. захар
100 г. кисело мляко
60 мл. олио
15 мл. лимонов сок
1 с. л. настъргана лимонова кора
250 г. брашно
10 г. бакпулвер
щипка сол
250 г. къпини + 1 с. л. брашно

пудра захар за поръсване


В купа се разбиват яйцата със захарта с телена бъркалка, докато захарта се разтопи. Добавят се Добавят се киселото мляко, олиото, лимоновият сок и лимоновата кора. Накрая се добавят пресятото с бакпулвера брашно и солта. 


Всичко се разбърква добре до хомогенизиране. 
Продълговата форма за кекс се намазва с масло и се поръсва с брашно. 
Сипва се половината от кексовата смес. 


Отгоре се разпределят част от къпините, предварително посипани с брашното. 


Следва втората половина от тестото, което се заглажда. Накрая се подреждат останалите набрашнени къпини.
Сладкишът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор около 50 минути или докато боднато в центъра на кекса шишче излезе сухо.

Готовият кекс се оставя да се охлади за 30 минути и се изважда от формата в подходяща чиния.
Поръсва се с пудра захар и е готов за сервиране.





Продукти за 4 порции:

500 г. цедено кисело мляко
300 г. пресни или замразени къпини
80 г. захар
80 г. мед
10 г. ванилена захар




Къпините се сипват в касерола заедно със захарта. Загряват се докато захарта се разтвори и се оставят да се охладят.  


Пасират се и се минават през цедка, за да се отделят семките и да се получи гладко пюре. 
В купа се смесват цеденото кисело мляко, медът и ванилията. 


Добавя се къпиновото пюре 


и всичко се разбърква до хомогенност. Сместа се сипва в купа за сладолед 


и се прибира във фризера докато стегне.
Забележка: Сладоледът се оставя на стайна температура 10-15 минути преди сервиране!





Кюфтета от тиквички и червена леща    Продукти за 9 броя:   Калории в 1 брой: 127 kcal    700 г. тиквички  2 скилидки чесън  ...