вторник, 15 август 2017 г.

Торта "Пиано"



















Тази сръбска торта е наречена така, заради клавишите, които се образуват в средната и част при разрез. 
Тортата е сочна, пухкава, с наситен шоколадов вкус и нежен маслено-ванилов крем! 
Ще се радвам да я опитате!

Адаптирано от Ginger cookies

Продукти за форма с диаметър 23-24 см.:

За какаовият блат:

3 яйца  
150 г. захар
150 мл. прясно мляко
150 мл. олио
25 г. натурално какао
200 г. брашно
10 г. бакпулвер
щипка сол

За белият правоъгълен блат:

6 яйца 
100 г. захар 
15 мл. олио
110 г. брашно
50 мл. гореща вода
10 г. бакпулвер
щипка сол


За шоколадовият ганаш: 

200 г. натурален шоколад
200 мл. течна сладкарска млечна сметана


За белият крем: 

180 г. захар
70 г. брашно
600 мл. прясно мляко
семенцата на половин шушулка ванилия
180 г. краве масло

За шоколадовата глазура:

100 г. натурален шоколад
20 г. краве масло
30 мл. вода

 За сиропиране:

100 мл. вода или прясно мляко
100 г. захар



За какаовият блат яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Прибавя се олиото на тънка струя при непрекъснато разбиване, докато се усвои. Добавят се сухите съставки (предварително пресети и смесени) 




на порции. Накрая се сипва на части прясното мляко и всичко се разбърква с миксер на слаба степен докато сместа се хомогенизира.
Тестото се разпределя в тортена форма, предварително застлана с хартия за печене и намазана с масло. Заглажда се. 



Пече се в предварително загряна на 170 градуса фурна без вентилатор до готовност (около 35 минути).
Готовият блат се охлажда напълно и се изважда от формата.



Разрязва се хоризонтално на две.


За белият блат яйцата се разбиват със захарта на гъст сняг. 



Добавят се олиото, водата и пресятото с бакпулвера брашно и се разбъркват внимателно с шпатула до получаване на еднородна смес.
Тестото се изсипва в застлана с хартия за печене правоъгълна тава (тавата на фурната) и се заглажда. 



Пече се в предварително загрята на 170 градуса фурна без вентилатор до готовност (около 15 минути). Още горещо се навива на руло (от тясната страна) с помощта на кърпа 



и се оставя така да изстине.

За шоколадовият ганаш сметаната се сипва в касерола и се кипва. Сваля се от котлона. Прибавя се начупеният черен шоколад 



и се разбърква, докато се разтопи напълно. Оставя се да се охлади за 30 минути и се разбива с миксер на пухкав крем.

За белият крем в тенджерка се смесват захарта, брашното и семената ванилия. 



Добавя се прясното мляко на порции, 



като се бърка непрекъснато, за да не се получат бучици. Сварява се гъст крем (за предпочитане на водна баня). Добавя се кравето масло 



и се бърка докато се стопи напълно. Оставя се да се охлади напълно и се разбива с миксер.

Белият блат се развива и се намазва с 2/3 от шоколадовият ганаш. 


Навива се отново на стегнато руло и се охлажда за 2 часа в хладилника. След това се нарязва на охлювчета с дебелина 2-3 см.




За сиропа водата и захарта се смесват в касерола и се варят 5-6 минути. 

Сглобяване на тортата: 

В средата на тортена чиния се слага единят кафяв блат и се стяга с висок ринг. Сиропира се с 1/3 от горещият сироп 



и се намазва с половината бял крем. Отгоре се подреждат резените руло (с разрезът нагоре), като рингът трябва да се запълни добре. 



Сиропира се с 1/3 от захарният сироп и се покрива с останалия бял крем. 



Накрая се поставя и вторият какаов блат и се сиропира с останалия сироп. 



Тортата се прибира в хладилника за 2 часа. След това се освобождава от ринга. 



Стените и се измазват с останалият шоколадов ганаш, а отгоре се полива с течната шоколадова глазура, която се приготвя като в огнеупорна купа се смесват кравето масло, шоколада и водата 



и се стапят на водна баня.
Тортата се оставя да се охлади за няколко часа (най-добре за 1 нощ) и се гарнира по желание.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Чийзкейк с Ferrero Rocher и Nutella Продукти за форма с диаметър 22-23 см.:   За бисквитената основа:   300 г. бисквити 150 г. р...