неделя, 24 януари 2016 г.

Балатонки (кренвиршки)







Източник: Щъркелово гнездо



Продукти за 12 броя:


300 мл. топла вода
7 г. суха мая - 1 пакетче или 1/2 пакетче прясна мая - 20 г.
5 г. захар - 1 ч. л.
1 яйце + 1 белтък
30 мл. олио - 3 с. л. 
10 г. сол - 2 ч. л.
500 - 550 г. пресято бяло брашно
100 г. брашно от лимец

12 по-тънки кренвирша ( PIKOK от Лидл)




1 жълтък разбит с 1 ч. л. прясно мляко за намазване

черен кимион или сусам за поръсване



В купа се смесват топлата вода, маята, захарта и 200 г. от брашното. Сместа се разбърква и се оставя да шупне. 


След това се добавят яйцето и белтъка, олиото, солта 



и двата вида брашна 



и се омесва меко и еластично тесто,



което се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.



Втасалото тесто се разделя на 12 равни части.



От всяка топка се оформя фитил с дължина 40 см.,



 който се навива около кренвирша. 





Така подготвените кренвиршки се подреждат в застлана с хартия за печене тава. Оставят се да втасат за 10-15 минути.


Намазват се с разбитият жълтък и се поръсват със семена по желание.



Пекат се около 25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор (горен/долен) до получаване на приятен златист загар.
След изпичане се покриват с кърпа за десетина минути, за да омекнат.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...