сряда, 26 април 2017 г.






Продукти за 4 порции:

300 г. почистен от дръжките спанак
1 морков ~ 50 г.
3 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън или 1/2 ч. л. сух
50 мл. олио
70 г. киноа
1/2 ч. л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус
5-6 листа пресен джоджен

100 мл. прясно мляко
сокът на 1/2 лимон

За гарниране:

2 твърдо сварени яйца
крутони

За крутоните:

3 филии стар хляб
сол на вкус
1/2 ч. л. сух риган
1/3 ч. л. сух чесън по желание
20-30 мл. зехтин




Киноата се сипва в цедка и се накисва във вода за 10-15 минути.


Спанакът се измива и се нарязва на едро.
В сгорещената мазнина се задушават нарязаните на ситно зелен лук, пресен чесън и морков за 3-4 минути. Добавя се червеният пипер 


и зеленчуците се разбъркват енергично за 5-10 секунди. Сипва се спанакът и се готви 5-6 минути, докато намали обема си наполовина. 


Ястието се залива с 1 литър гореща вода, подправя се със сол и черен пипер и се вари около десет минути. Сипва се изплакнатата киноа 


и се готви още 15-20 минути. 


Прибавя се накълцаният на ситно джоджен. Супата се пасира 


и се разрежда със затопленото прясно мляко и лимоновият сок.
Разпределя се в подходящи чинии и се гарира с 1/2 сварено яйце и крутони.


За крутоните хлябът се нарязва на кубчета, подправя се със сол, сух риган и чесън на прах и се залива със зехтина. Всичко се разбърква много добре. Хлебните кубчета се разстилат в тава, предварително застлана с хартия за печене и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна до получаване на апетитен загар, като се разбъркват от време на време.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...