петък, 28 юли 2017 г.



Адаптирано от тук



Продукти за 4-6 порции:

1000-1200 г. цяло парче месо от бут
1 с. л. сол
1 с. л. прясна мащерка
1/2 ч. л. сух чесън
2 с. л. течен мед
1 с. л. дижонска горчица
1/4 ч. л. черен пипер

5 глави кромид лук

За сосът:

изпеченият лук и сосът, който се е отделил от месото при печенето
100 мл. бира
100 мл. гореща вода
1-2 ч. л. царевично нишесте, разтворено в малко студена вода
30 г. краве масло
1 с. л. универсална подправка



Месото се изважда от хладилника и се оставя 30 минути на стайна температура.
В купа се смесват мащерката, сухият чесън, универсалната подправка, медът, горчицата, сол и черен пипер и се разбърква добре.


Лукът се нарязва на полумесеци и се поставя по средата на правоъгълна тава (на един ред).


Месото се пристяга с конец, за да запази формата си по време на печене и се намазва добре с кашицата от подправки.  


Слага се върху лука.


Пече се в предварително загрята на 220 градуса фурна 20 минути. След това температурата на фурната се намалява на 180 градуса и печенето продължава 50-60 минути в зависимост от големината на парчето месо. (Правилото е 25 минути печене за всеки 500 г. месо).
След това месото се изважда в подходяща чиния.
Отделилият се сос в тавата, заедно с лукът се сипват в касерола, която се слага на котлона и се загрява на силен огън докато всичко заври.
Бирата и горещата вода се сипват в тавата и с помощта на дървена шпатула се остъргва хубаво дъното и. Сипва се в касеролата и се вари още 2-3 минути. Накрая се добавя разтвореното   нишесте и сосът се вари още 3-4 минути. Съдът се сваля от котлона и се добавя кравето масло. Бърка се докато се разтопи. Сосът се пасира до гладкост и се прецежда през цедка. 
Месото се освобождава от конеца и се нарязва на тънки резени. Сервира се със сос и гарнитура от картофи.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...