неделя, 5 юни 2016 г.

Сладка пица "Резен диня" 






Адаптирано от тук:

Продукти за 4-6 порции:


За блата:

2 яйца размер М
40 г. захар
40 г. брашно
20 г. течно краве масло
3-4 г. бакпулвер
1 щипка сол
10 г. ванилена захар

За крема:

250 г. маскарпоне
10 г. ванилена захар
120 г. пудра захар

За декориране:

2 броя киви
500 г. пресни ягоди
10-15 г. натурален шоколад нарязан на малки парченца или шоколадов чипс





Яйцата се разбиват със захарта до побеляване.
Прибавят се солта и течното масло на тънка струйка. Добавят се на порции пресятото с бакпулвера брашно и всичко се разбърква до хомогенност. 
Сместа се сипва в застлана с хартия за печене тортена форма със свалящ се ринг с диаметър 22 см., предварително намаслена и се заглажда.



Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор около 10 минути до готовност. 



Изпечената платка се оставя да се охлади върху метална решетка и се поставя в подходяща чиния.



За крема маскарпонето се смесва с пудрата захар и ванилията



и се разбърква добре с лъжица.



Сипва се върху блата



и се разпределя равномерно. 
Кивитата се обелват и се режат на две по дължина, а след това на тънки резени, които се подреждат по ръба на пицата. 



Ягодите се измиват, подсушават се и се почистват от дръжките. Режат се на парченца като се използва само външната наситено червена част на плодовете. Подреждат се върху останалата част от крема. 



Шоколадът се нарязва на малки парченца, които се подреждат тук там върху ягодите, за да имитират семките на динята. 
Пицата се разрязва на две равни части, за да заприлича на два резена диня.


Забележка: Ако десертът ще се сервира на следващият ден, плодовете трябва да се намажат с разтопен на водна баня желатин, за да останат свежи!


четвъртък, 2 юни 2016 г.

Мраморен кекс с шоколадова глазура



























Адаптирано от тук:

Продукти:


За  кексовото тесто:


4 яйца
220 г. захар
1 щипка сол
240 мл. прясно мляко
100 мл. олио
230 г. брашно
10 г. бакпулвер
20 г. натурално какао на прах
10 г. ванилена захар

За шоколадовата глазура:


60 мл. прясно мляко
60 г. натурален шоколад
5 г. натурално какао на прах




Яйцата и захарта


се разбиват с бъркалка до получаване на лека и кремообразна смес.


Добавя се прясното мляко, олиото и ванилията


и сместа се разбива до пълното разтваряне на захарта. 
В купа се пресяват брашното, бакпулвера и солта


и сухата смес се добавя на порции към мократа като бъркането продължава до получаването на еднородна смес. 
Кексовото тесто се разпределя в две купи по равно, като към едната се добавя пресятото какао


и се разбърква до хомогенизиране. 
Кръгла форма за кекс с отвор се намазва с масло и се поръсва с брашно. На дъното се сипват 5-6 с. л. от бялата смес


след тода 5-6 с. л. от кафявата смес


и така пластовете се редуват





докато свършат двете смеси. 

Кексът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор около 30 минути до готовност. След като кексът се охлади се обръща в подходяща чиния. 
За глазурата прясното мляко се кипва и се дръпва от котлона. Добавят се какаото и начупеният на парченца черен шоколад и сместа се бърка до получаването на лъскав крем. Глазурата се сипва с лъжица върху добре охладеният кекс като се оставя небрежно да се разтече върху повърхността му. 
Поднася се с чаша ароматно кафе.



неделя, 29 май 2016 г.

Пържени кюфтета от кайма и булгур





































Предлагам Ви едни по-различни пържени кюфтенца, 
в които накиснатият във вода хляб е заменен 
с накиснат във вода булгур :). 
Рецептата за тези невероятни кюфтета 
е от моите приятели Женя и Калоян.
 Благодаря Ви от сърце!


Продукти за 12 броя  (4 порции):


125 г. булгур + 250 мл. гореща вода
500 г. кайма 
листата на 3-4 стръка магданоз
1 голяма глава кромид лук
2 яйца
2 щипки едро смляно чили
1/2 ч. л. чесън на прах
1 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. смлян кимион
1 с. л. чубрица
сол и черен пипер на вкус

олио за пържене



Булгурът се залива с горещата вода


и се оставя да набъбне за 40-45 минути. Отцежда се добре и се смесва с каймата, яйцата, нарязаните на ситно лук и магданоз и сухите подправки.


Всичко се омесва добре. 



Оформят се кюфтета, които се пържат до златисто


в сгорещената мазнина и се отцеждат върху домакинска хартия или салфетка.


Сервират се с гарнитура от картофено пюре и задушени зеленчуци.
























 Адаптирано от тук:


Продукти за форма с диаметър 22-24 см.:

За основата :

250 г. бисквити
100 г. течно краве масло

За крема:

500 г. пресни или замразени горски плодове (малини, къпини, ягоди, боровинки, касис)
400 г. заквасена сметана
200 мл. течна сладкарска сметана
150 г. кристална захар
10 г. ванилена захар
15 г. желатин на д-р Йоткер + 75 мл. студена вода
3 белтъка + 1 щипка сол

За плодовото желе:

500 г. горски плодове
180 - 200 г. захар
10 г. желатин на д-р Йоткер + 50 мл. студена вода




За основата бисквитите се смилат в блендер и се смесват с разтопеното краве масло.



Разбъркват се до получаването на влажни трохи,



които се сипват в застлана с хартия за печене тортена форма и се разстилат добре, за да се получи стабилна основа. Прибира се в хладилника да стегне. 
През това време се приготвя кремът.
Белтъците се разбиват със солта на пяна.



Прибавя се захарта и разбиването продължава на водна баня, за да се темперират белтъците. 
Горските плодове се пасират и се претриват през цедка, за да се отстранят семките. 



Двата вида сметана и ванилената захар се разбиват с телена бъркалка.



Прибавят се плодовото пюре и разтопеният на водна баня желатин и сместа се разбърква добре.



Сипват се разбитите белтъци и всичко се разбърква внимателно с шпатула, за да не спаднат белтъците.



Плодовата смес се изсипва върху бисквитената основа, заглажда се



и се оставя в хладилника да стегне. 
Боровинките и касисът за плодовото желе се оставят цели, а малините, къпините и ягодите се режат на едри парчета. Поръсват се със захарта и се разбъркват,



докато тя се разтопи.



Добавя се стопеният на водна баня желатин и готовата плодова смес се излива върху крема. Сладкишът се оставя да се охлади за няколко часа, изважда се от формата и се поставя в подходяща тортена чиния. 


Десертът е изключително подходящ за горещите летни дни.


Опитайте!









Кюфтета от тиквички и червена леща    Продукти за 9 броя:   Калории в 1 брой: 127 kcal    700 г. тиквички  2 скилидки чесън  ...