сряда, 22 март 2017 г.

Пиде с кайма и яйце

Пиде е тънък турски хляб, който прилича на пица и може да се приготви с различни плънки. Има кръгла форма или форма на лодка.



Продукти за 4 броя:

За тестото:

5 г. суха мая или 15 г. прясна
100 мл. топла вода
100 г. кисело мляко
5 г. захар
5 г. сол
1 яйце
60 мл. зехтин или олио
около 400 г. брашно

За плънката:

400 г. телешка или агнешка кайма
1 голяма глава кромид лук ~ 120 г.
1/2 червена чушка капия ~ 50 г.
2 скилидки чесън
1/2 люта чушка или 1/2 ч. л. чили по желание
50 мл. доматен сос
2 стръка зелен лук
1/2 връзка магданоз
1 ч. л. кимион на зърна
1 ч. л. чубрица
40 мл. зехтин или олио
сол и черен пипер на вкус

резенчета пресен домат за гарниране
160 г. кашкавал за поръсване
4 разбити яйца

1 жълтък за намазване
сусам и черен кимион за поръсване

маслини и листенца магданоз за декориране






















От топлата вода, маята, захарта и 50 г. от брашното се прави квас и се оставя да шупне. Добавят се киселото мляко, яйцето, мазнината, солта и останалото брашно и се оформя тесто, което се меси 5-6 минути. Намазва се с мазнина и се слага в дълбока купа. 


Покрива се с кърпа и се оставя да втаса докато удвои обема си.




През това време се приготвя плънката.
В зехтинът се запържват нарязаните на ситно кромид лук, чесън и червена капия и се готвят 9-10 минути на умерен огън докато омекнат.


Прибавя се каймата и 1 с. л. вода и се бърка докато стане на трохи и побелее.



Добавят се нарязаните на ситно зелен лук и магданоз, кимионът, чубрицата, лютата чушка, сол и черен пипер на вкус. 


Накрая се сипва доматеният сос. 


Плънката се разбърква и се готви още 5-6 минути, след което се сваля от котлона и се оставя да се охлади. 
От тестото се оформят 4 еднакви топки, който се разточват върху набрашнен плот или пергаментова хартия на много тънки кори с елипсовидна форма. Прави се ръб на тестото, като краищата се подгъват навътре, а върховете се прищъпват. Трябва да се получи лодка. 


Всяка лодка се пълни с час от плънката, 


гарнира се с резени домат, 


поръсва се с 1/4 от настърганият кашкавал и се залива с част от разбитите яйца. 
Декорират се с маслинки и листенца магданоз.
Краищата на лодките се намазват с разбит жълтък и се поръсват със сусам и черен кимион. 


Така оформените пидета се подреждат в тава, покрита с хартия за печене и се пекат в предварително загряна на 200 градуса фурна около 25 минути до получаване на златист загар.
















Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...