събота, 24 септември 2022 г.

 Ориз с червен боб

 по мексикански




 Адаптирано от тук

Продукти за 4 порции:

 

250 мл. дългозърнест ориз (жасмин или басмати)

1 глава кромид лук, нарязан на кубчета

3 скилидки чесън, пресовани

400 г. домати на кубчета (може и от консерва)

400 г. червен боб от консерва, отцеден и измит

500 мл. зеленчуков бульон

1 1/2 ч. л. червен пипер

1 1/4 ч. л. сол

1 ч. л. чили на прах

1 ч. л. сух риган

1/2 ч. л. черен пипер

1/4 ч. л. кайенски пипер (по желание)

50 мл. зехтин

 

За сервиране:

 

зелени маслини без костилка, нарязани на филийки

прясно изцеден лимонов сок

зелени люти чушки, нарязани на шайби (по желание)

 


В дълбок тиган се загрява мазнината. Добавя се лукът и се готви 5-6 минути, докато омекне. Прибавя се чесъна и сухите подправки (червен пипер, сол, чили на прах, риган, черен пипер и кайен) и се запържват 1-2 минути, като се бъркат непрекъснато, докато освободят аромата си. Сипва се оризът и се разбърква 2 минути, докато стане прозрачен. Добавят се доматите, боба и бульона и всичко се разбърква. Сместа се оставя да заври, след което съда се похлупва и ястието се оставя да къкри около 25 минути, докато ориза омекне и поеме течността.

Сервира се поръсено с нарязаните на шайби зелени маслини и чушки и се полива с лимонов сок.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кифлички с шунка и сирене гауда   Адаптирано от тук Продукти за 16 броя:                                                              ...