понеделник, 7 ноември 2022 г.

Италианска зеленчукова супа с леща и кейл

 


Адаптирано от тук

Продукти:

 

100 г. кромид лук, нарязан на ситно

100 г. моркови, нарязани на кубчета

4 скилидки чесън, нарязан на ситно

200 г. сурова кафява леща

400 г. домати на кубчета

300 г. тиквички (цукини), нарязани на едри кубчета

200 г. листа от кейл, накъсани на средни парчета

40 мл. зехтин

1 - 1,2 л. зеленчуков бульон

1 с. л. сушен риган

1/2 ч. л. сушена мащерка

1/2 ч. л. сушен босилек

сол и черен пипер на вкус

 сокът на половин лимон

пармезан за сервиране (по желание)

 


В дълбока тенджера се загрява зехтинът на умерен огън. Прибавят се лукът, морковите и чесънът и се задушават 4-5 минути. Сипва се зеленчуковият бульон и доматите. Добавят се лещата (предварително измита), сухите подправки, сол и черен пипер на вкус. Оставя се да заври, след което тенджерата се похлупва и супата се оставя да къкри на слаб огън 40-45 минути, като се бърка от време на време. 

Прибавят се тиквичките и кейлът и ястието се доварява 20-25 минути под капак. Добавят се лимоновият сок и вода (ако е нужно), до получаване на желаната консистенция за супа. 

Сервира се с настърган пармезан по желание.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...