Торта „Дъга”
Продукти за тестото:
250 г. краве масло
380 г. захар
280 г. брашно
4 яйца
250 мл. прясно мляко
100 г. смлени бадеми
4 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
1 ампула лимонова есенция
4 течни сладкарски бои (на д-р
Йоткер)
За крема:
300 г. захар + 190 мл. вода
4 белтъка
500 г. краве масло
200 г. бял шоколад
Приготвяне на тестото:
Маслото и захарта се разбиват добре
с миксер. Яйцата се добавят едно по едно при непрекъснато биене. Прибавя се
лимонената есенция и солта. Брашното и бакпулвера се пресяват и се прибавят към
яйчената смес. Добавят се бадемите и прясното мляко. Разбърква се до
еднородност. Сместа се разделя на 6 равни части и всяка се оцветява. Цветовете
са червено, синьо, зелено, жълто, лилаво (червено + синьо), оранжево (червено +
жълто).
Блатовете се пекат поотделно за по
20 минути при температура 150-160 градуса с вентилатор в тортена форма с
диаметър 22 см. Формата трябва да е застлана с хартия за печене.
Приготвяне на крема:
Захарта и водата се варят на умерен
огън до получаване на сироп с консистенция на глюкозен. Белтъците се разбиват
на пяна и към тях на тънка струйка се налива сиропът, при постоянно бъркане на
висока скорост на миксера. Към белтъците на порции се добавя маслото (на стайна
температура) и разтопеният на водна баня шоколад.
Сглобяване на тортата:
В тортена чиния се поставя ринга от
тортената форма, в която сме пекли блатовете. Първо се слага лилавия блат и се
намазва с част от крема. След това се подреждат и останалите блатове като
последователността на цветовете е: синьо, зелено, жълто, оранжево и накрая
червено. Всеки се намазва с крем, като се запазва от него и за измазване на
тортата.
Украсява се по желание,
но най-добре е да използвате изключително семпла украса, за да има момент на
изненада след разрязване на тортата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар