Тарт с портокалово желе и шоколадова глазура
Продукти:
За тестото:
Около 200 г. брашно
90 г. студено масло, нарязано на кубчета
50 г. пудра захар
2-3 с. л. заквасена сметана
1 жълтък
90 г. студено масло, нарязано на кубчета
50 г. пудра захар
2-3 с. л. заквасена сметана
1 жълтък
За желето:
2 големи портокала
2 ч. л. пудра захар
10-15 г. желатин
За глазурата:
200 г. черен шоколад
80 г. чисто масло
30 мл. течна сметана
Брашното се
пресява. Добавя се маслото на кубчета и се меси до получаване на
трохи. Прибавят се жълтъка, сметаната и захарта. Замесва се гладко и
меко тесто,завива се в свежо фолио и се оставя в хладилника за 30 мин. Тортена
форма с диаметър 24 см. се застила с хартия за печене. Тестото се разстила
като се оформя страничен борд от 3 см. Тестото се надупчва с вилица, за да не
се надигне при печене и се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна до
порозовяване.
Желатинът се стапя на водна баня и
се оставя да се охлади. Кората на 1 портокал се настъргва. Изцежда
се сокът на 2-та портокала като се прибавя и пулпата. В купа се смесват
портокаловият сок, портокаловата кора и желатина и се разбърква добре.
Стените и дъното на тестената кора
се намазват с 2-3 с. л от течния желатин и се изчаква 10 -тина минути
да стегне. След това се сипва останалото течно портокалово желе и се оставя в
хладилника да желира. През това време се приготвя шоколадовата
глазура. В тенджерка с дебело дъно се слага маслото, нарязано
на кубчета и шоколада, начупен на парченца. Разтапят се
на слаб огън при непрекъснато бъркане и се добавя сметаната. Бърка
се до получаването на еднородна шоко-маса. Глазурата се оставя да се
охлади на стайна температура и се излива върху желиралия сладкиш. Тартът се
охлажда за няколко часа и е готов за консумация.
Няма коментари:
Публикуване на коментар