Чийзкейк с ягоди
Продукти:
За основата:
300 г. бели ронливи бисквити
150 г. течно краве масло
За крема:
500 г. маскарпоне
200 мл. течна сметана
150 г. захар
20 г. желатин
За желето:
400 мл. сок от компот от ягоди
20 г. желатин на Йоткер
червена сладкарска боя - на върха на ножа
захар на
вкус
750 г. еднакви по големина пресни ягоди
Бита сметана за измазване на борда на чийзкейка и филирани бадеми за паниране
Стръкчета свежа мента за гарниране
За основата бисквитите се смилат в блендер и се смесват с течното масло. Разбъркват се добре до получаването на влажни трохи. Тортена форма със свалящ се борд и диаметър 24 см. се застила с хартия за печене. В нея се сипва бисквитената смес, притиска се добре, докато се получи стабилна основа. Оставя се в хладилника за 30 минути, докато се приготвя крема.
Сметаната се разбива със захарта. Прибавя се маскарпонето и се разбива с миксер. Добавя се разтопеният на водна баня желатин и крема се разбърква добре. Изсипва се върху бисквитената подложка, заглажда се и се оставя в хладилника да стегне.
За желето желатина се накисва в 100 мл. студена вода и се оставя да набъбне. Разтопява се на водна баня без да завира и се прибавя към сокът от компот. Добавя се захар ако е нужно и червена сладкарска боя до получаване на желания цвят. Разбърква се.
Течното желе се прибира в хладилника, докато започне леко да желира.
През това време се подреждат целите ягоди върху крема и се заливат с полустегналия желатин.
Чийзкейка се оставя няколко часа в хладилника да стегне добре.
След това се освобождава от ринга, измазва се с бита сметана и се облепя с филирани бадеми. Гарнира се със стръкчета свежа мента.
Няма коментари:
Публикуване на коментар