Боровинков пай
Продукти за тестото:
300 г. брашно,
200 г. масло,
50 г. захар,
кората на ½ лимон,
2 ч. л. лимонов сок,
щипка сол,
¼ ч. ч. ледена вода.
За пълнежа:
500 г. черни
боровинки,
150 г. захар,
3 с. л. пшенично
нишесте,
½ ч. л канела,
ванилия на вкус.
Смесваме
брашното със солта и захарта. Нарязваме маслото на кубчета и го омесваме с ръце до получаване на едри
тестени трохи. Сипваме ледената вода и лимоновият сок и замесваме меко и еластично тесто, което оставяме да отлежи покрито 15-20 минути в хладилник, докато
приготвяме плънката.
Сипваме
боровинките в тенджерка, заливаме с малко вода, добавяме половината от захарта
и загряваме до кипване.
Разтваряме
нишестето в малко вода и го сипваме към боровинките. Разбъркваме и отново
загряваме до кипване. Варим 1-2 минути до сгъстяване, на тих огън. Сваляме
тенджерата от огъня и разбъркваме с останалата захар и канела.
Няма коментари:
Публикуване на коментар