Продукти:
За кюфтенцата:
500 г. кайма от свинска
плешка
1 глава кромид лук
1 яйце
½ ч.л. чубрица
¼ ч.л. сух риган
1-2 щипки суха мащерка
1/3 ч.л. смлян кимион
¼ ч. л. чимен (по
желание)
сол и черен пипер на
вкус
30-40 г. галета
За картофеното пюре:
500 г. сварени картофи
60 мл. прясно мляко
30 г. краве масло
сол и черен пипер на
вкус
индийско орехче на вкус
Към каймата се добавят
настърганият лук, галетата, яйцето и подправките и се омесват добре. Оформят се
25-30 кюфтенца който се подреждат в тава, покрита с хартия за печене и се пекат
в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност.
За приготвянето на
картофеното пюре прясното мляко се кипва и в него се разтопява кравето масло.
Млякото се прибавя към намачканите сварени картофи и се разбърква до
получаването на гъсто пюре.
Посолява се на вкус и се подправя с черен пипер и индийско орехче.
Пюрето трябва да е гъсто, за да може да издържи тежестта на кюфтетата.
От картофеното пюре се прави тялото на таралежа и се оформя остра муцунка.
За нос се използва по-едро зърно бахар, а за очи
– зрънца черен пипер. Миглите са от зрънца ким или фенел.
Няма коментари:
Публикуване на коментар