понеделник, 13 юли 2015 г.


















Източник: Бон апети



 Продукти:

800 г. пресято брашно
300 мл. топло прясно мляко
2 яйца + 1 белтък
22 г. прясна мая
30 мл олио
15 г. захар
15 г. сол

1 жълтък за намазване
60 г. меко краве масло за намазване
семена за поръсване (сусам, мак, черен кимион, лен, слънчоглед и други)


Маята се натрошава в топлото прясно мляко. Прибавят се захарта, 200 г. от брашното, разбърква се добре и се оставя да шупне. Към квасът се прибавят яйцата, олиото, солта и останалото брашно и се омесва меко тесто, което не лепне по пръстите. Оформя се на топка, слага се в купа, завива се със свежо фолио и се оставя на топло да втаса около час.
След това тестото се разделя на 3 топки - голяма ( 600 - 650 г.), средна ( 400 - 450 г.) и малка (150 г.).  Голямата топка се разделя на 5 равни части. Всяка топка се разточва на тънък кръг. Кръговете се поставят върху хартия за печене един върху друг, като се мажат с течното краве масло като горната кора не се маже.  С нож за пица краищата им се изрязват, така че да се получи перфектен кръг. 
Тестото се реже на 8 триъгълника, като триъгълниците не се режат до края на кръга.






 Върховете на триъгълниците се издърпват леко навън. 



Средната по големина топка също се разделя на 5 еднакви части, които се разточват на кръгове с по-малък диаметър, мажат се с масло и се оформят както голямата топка. Полученият по-малък кръг се поставя в по-големия, така че лъчите да се разминават. Най-малката топка се поставя в средата



и така оформената питката се оставя да втаса 40-45 минути. Намазва се с разбитият жълтък, поръсва се със семена по избор



и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна15 минути и още 10 минути на 180 градуса.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...