четвъртък, 4 август 2016 г.



































Продукти за 4 порции (16 броя):

3 бр. тиквички ~ 700 г.  
1 морков ~ 50 г.
75 г. киноа
100 г. галета
50 г. ситно смлени орехови ядки
2 яйца размер L
2 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
1/3 връзка копър
1/3 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус

олио за пържене

За млечния сос:


250 г. кисело мляко
2 скилидки пресован чесън



Тиквичките се измиват, обелват се и се настъргват. Посоляват се и се поставят в гевгир, за да се отцедят за 30 минути. Притискат се няколко пъти с лъжица докато водата се изцеди напълно.  



Киноата се слага във вряща вода и се вари 20 минути. Сваля се от огъня и се отцежда добре от излишна вода.
 

В купа се смесват  отцедените тиквички, киноата, галетата, смлените орехи, настърганият на ситно морков, яйцата, нарязаните на ситно лук и чесън, накълцаните магданоз и копър, сол и черен пипер


и всичко се омесва добре.


(Ако сместа ви се струва течна за оформяне на кюфтета, добавете още галета.) 

От сместа се оформят 16 кюфтета, които се пържат в сгорещена мазнина


до златисто и се изваждат върху домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. 
Поднасят се със сос, приготвен от разбитото кисело мляко и пресованите скилидки чесън.





























4 коментара:

  1. Правих ги два пъти на фурна - много сполучлива рецепта. Благодаря ви че я споделихте!

    ОтговорИзтриване
  2. Правих ги два пъти на фурна - много сполучлива рецепта. Благодаря ви че я споделихте!

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...