неделя, 8 юли 2018 г.

Тарт с тиквички, чедър и горчица



Продукти за форма с диаметър 27 см:

За основата:

125 г. студено краве масло
200 г. брашно
5 г. сол
65 г. кисело мляко
5 г. смена чиа

За плънката:

20 мл. олио
2-3 стръка зелен лук
2 -3 малки скилидки чесън
800 г. тиквички
3 яйца
1 с. л. едрозърнеста горчица
1 ч. л. универсална подправка
1/4 ч. л. черен пипер
1 ч. л. сух риган
20 г. брашно
120 г. сирене чедър

30 г. сирене чедър за поръсване


За тестото, в купа се смесват брашното, солта и нарязаното на кубчета студено масло 



и с ръце се оформят маслени трохи. 



Добавят се киселото мляко и семената чиа 



и бързо се омесва тесто, което се завива в стреч фолио и се прибира в хладилника за 30 минути.


За плънката, тиквичките се нарязват на четири по дължина и след това напречно на филийки с дебелина около 1 см. 



Лукът се реже на ситно, а чесънът се пресова. Мазнината се загрява в тиган. Сипват се зеленчуците и се задушават за десетина минути. 



Подправят се с универсалната подправка 



и се свалят от котлона. 



В купа се разбиват яйцата. Прибавят се горчицата, черният пипер, 



сухият риган 



и настърганият чедър. 



Сипват се задушените зеленчуци и брашното 



и всичко се разбърква добре. 
Тестото се поръсва с брашно и се разточва на тънка кора, върху стреч фолио, за да може по-лесно да се прехвърли в тавата за пай. 



Тестото се разпределя равномерно във формата, като излишното се отстранява. Набожда се тук-там с вилица 



и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20-25 минути до порозовяване. 



Плънката се разпределя върху изпечената основа



и се връща във фурната за 20 минути. Отгоре се настъргва сирене чедър 



и тартът се допича още 10-15 минути до получаване на апетитен загар. 
Охлажда се за 30 минути и е готов за сервиране.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...