четвъртък, 4 октомври 2018 г.




Адаптирано от тук

Продукти за форма с диаметър 22-23 см.:

800 г. ябълки (при мен 7 малки)

1 с. л. захар - 10 г.
1 ч. л. канела
сокът на 1/2 лимон

2 яйца
150 г. захар
100 мл. олио
120 г. кисело мляко
250 г. брашно
10 г. бакпулвер
щипка сол

1 с. л. кристална захар
20 г. краве масло нарязано на кубчета



Ябълките се обелват и се нарязват на тънки резенчета. Слагат се в купа, поливат се с лимоновият сок и се поръсват с 1 с. л. захар и 1 ч. л. канела. 



Разбъркват се внимателно и се оставят настрана.



В купа се слагат яйцата и захарта 



и се разбиват с телена бъркалка интензивно за 2-3 минути. 



Добавят се олиото и киселото мляко 



и се разбъркват до пълното им усвояване от сместа. 



Сипва се пресятото с бакпулвера брашно и солта.



Всичко се разбива до еднородност.



Тава с диаметър 22-23 см. се застила с хартия за печене. Намазва се с краве масло. Сипва се половината от тестото и се разстила добре с лъжица. 



Разпределят се половината от ябълките. 



Отгоре се сипва останалото тесто 



и се покрива с ябълките, които се подреждат прави радиално.



Сладкишът се поръсва с кристална захар (1 с. л.) и кубчета краве масло.



Пече се в предварително загрята на 170 градуса фурна без вентилатор около 1 час и 30 минути, като готовността му се проверява с клечка за зъби.



Още горещ се поръсва с пудра захар по желание.





5 коментара:

  1. Разкошен сладкиш, много красиво изглежда.Чудесен за почерпки.Единствен недостатък е,че формата за печене е много малка по размер и ще се получи малък сладкиш.
    Поздрави и леки почивни дни !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Ели! Така е! За този сладкиш, всяка тава е малка. :) Поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Невероятен сладкиш :) Ще се прави отново 🥧

    ОтговорИзтриване
  4. Последната малка снимка е просто прекрасна!
    Сезонен сладкиш, записвам си!

    ОтговорИзтриване

Веган брауни с  лешници Адаптирано от тук Продукти за 6-8 парчета:   30 г. семена чиа 120 мл. топла вода 100 г. черен шоколад 70-8...