Лятна доматена супа
Продукти за 2 порции:
400 г. домати
250 г. червени чушки
50 г. червен лук
2 скилидки чесън
1 малък букет от прясна
мащерка
1 ч. л. сол
2 с. л. зехтин
1 с. л. ябълков оцет
180 мл. вода
1/2 ч. л. захар
2 с. л. рикота за
сервиране
листенца босилек
сусам и тиквено семе по
желание
Фурната се загрява на
180 градуса.
Тава се покрива с хартия за печене. Доматите се нарязват на половинки или четвъртинки в зависимост от големината им и се слагат в тавата. Добавят се нарязаните на едро чушки, червен лук и небелените скилидки чесън. Зеленчуците се подправят със сол, черен пипер и зехтин. Разбъркват се. Отгоре се разпределят клонките мащерка.
Запичат се за 30 минути, докато омекнат.
Зеленчуците се сипват в купата на пасатора, като чесънът се обелва, а мащерката се почиства от клонките и се добавя в купата.
Тава се покрива с хартия за печене. Доматите се нарязват на половинки или четвъртинки в зависимост от големината им и се слагат в тавата. Добавят се нарязаните на едро чушки, червен лук и небелените скилидки чесън. Зеленчуците се подправят със сол, черен пипер и зехтин. Разбъркват се. Отгоре се разпределят клонките мащерка.
Запичат се за 30 минути, докато омекнат.
Зеленчуците се сипват в купата на пасатора, като чесънът се обелва, а мащерката се почиства от клонките и се добавя в купата.
Прибавя се захарта,
оцетът и водата и всичко се пасира до гладкост. Супата се разпределя се в две
купи.
Гарнира се със супена лъжица рикота, листенца босилек, сусам и тиквени семки.
Гарнира се със супена лъжица рикота, листенца босилек, сусам и тиквени семки.
Чудесна става супата с домати през лятото.Охладена е страхотна в горещ летен ден.Не добавям захар,нито оцет.Но пък я правя в различни варианти.Чудесна е и твоята версия Или.Чудесни снимки си направила.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Благодаря, Ели! :)
ОтговорИзтриванеМного късно опитах за парви път доматена супа и от тогава я обичам:) Твоята е доста по-различна от вариантите, които съм приготвяла и опитвала, ще я имам предвид.
ОтговорИзтриване