Плетен хляб със сладко от боровинки
Продукти:
450 г. брашно
7 г. суха мая
60 г. захар
200 мл. топло прясно мляко
60 г. меко краве масло
щипка сол
200 г. студено сладко от боровинки
В купа се сипва топлото прясно
мляко, маята, захарта и 150 г. от брашното.
Разбърква се и се оставя да шупне.
Прибавят се солта и брашното и се омесва тесто. Добавя се кравето масло
и месенето продължава 5-6 минути.
Покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си. След това тестото се изважда върху набрашнена повърхност и се удря 10-15 пъти, за да се освободи въздухът от него.
Разбърква се и се оставя да шупне.
Прибавят се солта и брашното и се омесва тесто. Добавя се кравето масло
и месенето продължава 5-6 минути.
Покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си. След това тестото се изважда върху набрашнена повърхност и се удря 10-15 пъти, за да се освободи въздухът от него.
Разточва се на правоъгълна кора с
дебелина около 1 см. и се намазва със студеното сладко от боровинки.
Навива се на стегнато руло от дългата страна.
С помощта на остър нож, рулото се разрязва
на половина по дължина.
Сплита се, както е показано на снимките.
Плитката се завива на охлюв и се поставя в тава с диаметър 23-24 см., покрита с хартия за печене и намазана с масло. Оставя се да втаса.
Намазва се с прясно мляко и се пече в предварително затоплена на 180 градуса фурна без вентилатор 40-50 минути.
Навива се на стегнато руло от дългата страна.
Сплита се, както е показано на снимките.
Плитката се завива на охлюв и се поставя в тава с диаметър 23-24 см., покрита с хартия за печене и намазана с масло. Оставя се да втаса.
Намазва се с прясно мляко и се пече в предварително затоплена на 180 градуса фурна без вентилатор 40-50 минути.
Прилича на козунак този хляб, но пък е толкова красив.Сигурна съм и вкусен.Чудесен е.
ОтговорИзтриванеПоздрави и весело лято !
Благодаря, Ели! Страхотно лято и на теб!
ОтговорИзтриване