неделя, 25 август 2019 г.

Плетен хляб със сладко от боровинки


Продукти:

450 г. брашно
7 г. суха мая
60 г. захар
200 мл. топло прясно мляко
60 г. меко краве масло
щипка сол
200 г. студено сладко от боровинки


В купа се сипва топлото прясно мляко, маята, захарта и 150 г. от брашното. 



Разбърква се и се оставя да шупне. 



Прибавят се солта и брашното и се омесва тесто. Добавя се кравето масло 



и месенето продължава 5-6 минути. 



Покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си. След това тестото се изважда върху набрашнена повърхност и се удря 10-15 пъти, за да се освободи въздухът от него.



Разточва се на правоъгълна кора с дебелина около 1 см. и се намазва със студеното сладко от боровинки. 



Навива се на стегнато руло от дългата страна. 



С помощта на остър нож, рулото се разрязва на половина по дължина. 



Сплита се, както е показано на снимките. 



Плитката се завива на охлюв и се поставя в тава с диаметър 23-24 см., покрита с хартия за печене и намазана с масло. Оставя се да втаса. 



Намазва се с прясно мляко и се пече в предварително затоплена на 180 градуса фурна без вентилатор 40-50 минути. 



2 коментара:

  1. Прилича на козунак този хляб, но пък е толкова красив.Сигурна съм и вкусен.Чудесен е.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Ели! Страхотно лято и на теб!

    ОтговорИзтриване

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...