неделя, 19 април 2020 г.



Тази рецепта ми е предоставена от прекрасната Снежана Левон! Много благодаря, лельо Снежи! 💖

Продукти за 2 средни козунака:

130 мл. топло прясно мляко
20 г. прясна мая
120 г. захар
2 яйца + 1 жълтък
кората на 1 лимон
30 мл. ликьор Амарето
1 ч. л. ванилов екстракт
70 г. краве масло
30 г. свинска мас
250 г. стафиди микс
около 500 г. брашно
щипка сол

белтък за намазване
кристална захар за поръсване
орехови ядки за гарниране


Към топлото прясно мляко се добавят маята, 20 г. от захарта и 100 г. от брашното. Разбъркват се и сместа се оставя да шупне. Прибавят се останалата захар, яйцата, лимоновата кора, ванилията, ликьорът Амарето, брашното и солта. Омесва се меко тесто и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си. 
На порции се добавят двата вида стопена мазнина и месенето продължава докато се поеме цялата от тестото. Накрая се сипват стафидите, накиснати предварително за 15 минути в топла вода. Тестото се оставя да втаса в затоплена фурна за 30 минути. 


Разделя се на две части. Всяка част се разделя на три топки, от които се оформят фитили и се сплитат на плитка. Козунаците се прехвърлят в подходящи тавички и се оставят да втасат. Намазват се с разбит белтък и се поръсват обилно с кристална захар. Тук-там се гарнират с орехови ядки. Пекат се в предварително затоплена на 180 градуса фурна (без вентилатор) до готовност - около 30 минути, до получаване на апетитен златист загар.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...