Продукти
за 25-30 броя:
За
пареното тесто:
125
мл. вода
125
мл. пълномаслено прясно мляко
5 г.
захар
2 г.
сол
110
г. краве масло
140
г. брашно
5
яйца със стайна температура
1
яйце за намазване
За
ваниловия крем:
800
мл. прясно мляко
1 с.
л. ванилов екстракт или семената на 1 шушулка ванилия
3
жълтъка
2
яйца
250
г. захар
60
г. брашно
50
г. пшенично или царевично нишесте
120
г. краве масло, нарязано на кубчета
За
глазурата:
200
г. натурален шоколад
20
г. краве масло
За тестото, в тенджера се
слагат водата, прясното мляко, захарта, солта и маслото, нарязано на кубчета.
Загряват се на средна температура, докато сместа заври и маслото се разтопи.
Към сместа, наведнъж се добавя брашното.
Разбърква се енергично с дървена лъжица, докато се оформи тесто, което се отделя от стените на съда.
Разбърква се още 30 секунди и тестото се прехвърля в купа. Оставя се да се охлади до стайна температура. Добавят се едно по едно яйцата,
като след всяко яйце се бърка с дървена лъжица, докато се усвои напълно от сместа.
Загряват се на средна температура, докато сместа заври и маслото се разтопи.
Към сместа, наведнъж се добавя брашното.
Разбърква се енергично с дървена лъжица, докато се оформи тесто, което се отделя от стените на съда.
Разбърква се още 30 секунди и тестото се прехвърля в купа. Оставя се да се охлади до стайна температура. Добавят се едно по едно яйцата,
като след всяко яйце се бърка с дървена лъжица, докато се усвои напълно от сместа.
Еклеровото тесто се
прехвърля в пош с широк кръгъл накрайник.
Тава се покрива с
пергаментова хартия. Шприцоват се ленти с дължина 6-7 см., като се оставя
голямо разстояние между тях.
Намазват се нежно с разбито яйце и се пекат в
предварително загрята на 200 градуса фурна, без вентилатор около 25 минути.
За крема, млякото се сипва в
касерола. Добавя се ванилията и се загрява на умерен огън, докато заври.
В купа се слагат яйцата,
жълтъците и захарта. Разбиват се с телена бъркалка, докато сместа се сгъсти и
изсветлее. Добавят се брашното
и нишестето и всичко се разбърква до
хомогенност.
Горещото мляко се прецежда и
се добавя към яйчената смес на тънка струйка, при непрекъснато разбивате.
Сместа се връща в тенджерата и се слага на умерен огън. Бърка се непрекъснато,
докато се получи плътен крем.
Прибавя се маслото на порции и кремът се разбива с миксер до гладкост.
Оставя се да се охлади до стайна температура, като се разбърква периодично.
Кремът се прехвърля в пош с остър накрайник и еклерите се пълнят.
Използвам кухненска везна, за да съм сигурна, че във всеки еклер има поне по 30 г. крем.
Прибавя се маслото на порции и кремът се разбива с миксер до гладкост.
Оставя се да се охлади до стайна температура, като се разбърква периодично.
Кремът се прехвърля в пош с остър накрайник и еклерите се пълнят.
Използвам кухненска везна, за да съм сигурна, че във всеки еклер има поне по 30 г. крем.
За шоколадовата глазура,
шоколадът и маслото се стапят на водна баня. Разбъркват се до хомогенност и с
помощта на лъжичка се намазват еклерите.
Няма коментари:
Публикуване на коментар