Лимоново-боровинкова торта
Адаптирано от тук
Продукти:
За пълнежа от боровинки:
400 г. сини боровинки
130 г. кристална захар
100 мл. прясно изцеден лимонов сок
За блатовете:
360 г. брашно
10 г. бакпулвер
1/2 ч. л. сол
113 г. краве масло (стайна температура)
120 мл. олио
350 г. кристална захар
3 яйца разме L
240 мл. прясно мляко
120 мл. прясно изцеден лимонов сок
2 пакетчета ванилия
1 с. л. настъргата лимонова кора
За лимоновия крем:
250 г. меко краве масло (стайна температура)
125 г. крема сирене филаделфия (стайна температура)
200 г. маскарпоне (стайна температура)
240 г. пудра захар (пресята)
15-30 мл. пресен лимонов сок
1 лимон за лимонов чипс
За пълнежа от боровинки, в касерола се сипват
боровинките, захарта и лимоновият сок.
Варят се на умерен огън
около 15 минути,
при непрекъснато разбъркване, докато сосът се сгъсти и намалее с 1/3. Сваля се
от котлона и се оставя да се охлади напълно.
Форма с диаметър 20 см. се застила с хартия за печене,
а стените и се намазват с масло.
В малка купа се смесват брашното, бакпулвера,
ванилията и солта и се разбъркват. Оставят се настрана.
В купата на миксера се слагат мекото краве масло,
олиото и захарта и се разбиват на крем.
Добавят се едно по едно яйцата
и се
разбиват, докато се усвоят напълно от сместа.
Прибавят се 1/3 от сухите
съставки и се разбива, след това прясното мляко,
отново 1/3 от сухите съставки,
лимоновият сок
и накрая последната част от сухите съставки.
Добавя се
настърганата лимонова кора
и всичко се разбива до пухкавост за около минута.Тортена форма с подвижен борд и диаметър 20 см. се застила с хартия за печене, а стените и се намазват с масло. Формата се увива с алуминиево фолио.
Тестото се разделя на две части,
които се изпичат поотделно в предварително
загрята на 180 градуса фурна, без вентилатор, около 45-50 минути. Проверява се
с клечка за зъби в центъра, която трябва да излезе чиста.
Блатовете се изваждат върху метална решетка и се
оставят да се охладят напълно.
След това всеки блат се разрязва хоризонтално на
две.
За крема, мекото масло се разбива на крем около 2
минути. Добавят се крема сиренето и маскарпонето се разбиват до еднородност. Сипва се
пресятата пудра захар и лимоновият сок
и се разбива добре. Кремът трябва да е
достатъчно гъст,
за да се получи стегната торта. Ако кремът се получи по-мек се
добавя пудра захар, а ако стане прекалено гъст - лимонов сок.
За лимоновият чипс, лимонът се измива с топла вода и
четка и се подсушава. Нарязва се на тънки резени и се подрежда в тава, покрита
с хартия за печене.
Суши се на 100 градуса около 2 часа, до готовност, като се следи да не изгори. Оставя
се да се охлади напълно.
В подходяща чиния се слага блат.
Сипва се 1/4 от крема
и се разстила с шпатула. Кремът трябва да е по-висок по крайщата, за да остане
плънката от боровинки вътре в тортата. Сипва се 1/3 от боровинковия пълнеж и се заглажда.
Следва втори блат, крем, пълнеж и т.н. Желателно е тортата да се стегне с висок метален ринг и да се прибере в хладилника за 2-3 часа. След това рингът се отстранява и тортата се измазва отгоре с крем, а
стените и се заглаждат.
Украсява се с боровинки, лимонов чипс и листенца свежа мента и
се прибира в хладилника за една
нощ. Аз отделих 3-4 с. л. от крема и шприцовах розички тук там.
Няма коментари:
Публикуване на коментар