неделя, 21 март 2021 г.

 Лимоново-боровинкова торта


 

Адаптирано от тук


Продукти:

 

За пълнежа от боровинки:

 

400 г. сини боровинки

130 г. кристална захар

100 мл. прясно изцеден лимонов сок

 

За блатовете:

 

360 г. брашно

10 г. бакпулвер

1/2 ч. л. сол

113 г. краве масло (стайна температура)

120 мл. олио

350 г. кристална захар

3 яйца разме L

240 мл. прясно мляко

120 мл. прясно изцеден лимонов сок

2 пакетчета ванилия

1 с. л. настъргата лимонова кора

 

За лимоновия крем:

 

250 г. меко краве масло (стайна температура)

125 г. крема сирене филаделфия (стайна температура)

200 г. маскарпоне (стайна температура)

240 г. пудра захар (пресята)

15-30 мл. пресен лимонов сок

 

1 лимон за лимонов чипс

 

За пълнежа от боровинки, в касерола се сипват боровинките, захарта и лимоновият сок. 



Варят се на умерен огън 


около 15 минути, при непрекъснато разбъркване, докато сосът се сгъсти и намалее с 1/3. Сваля се от котлона и се оставя да се охлади напълно.


Форма с диаметър 20 см. се застила с хартия за печене, а стените и се намазват с масло.

В малка купа се смесват брашното, бакпулвера, ванилията и солта и се разбъркват. Оставят се настрана.


В купата на миксера се слагат мекото краве масло, олиото и захарта и се разбиват на крем. 


Добавят се едно по едно яйцата


и се разбиват,  докато се усвоят напълно от сместа.


Прибавят се 1/3 от сухите съставки и се разбива, след това прясното мляко, 


отново 1/3 от сухите съставки, 


лимоновият сок 


и накрая последната част от сухите съставки. 


Добавя се настърганата лимонова кора 


и всичко се разбива до пухкавост за около минута.
Тортена форма с подвижен борд и диаметър 20 см. се застила с хартия за печене, а стените и се намазват с масло. Формата се увива с алуминиево фолио.
Тестото се разделя на две части, 


които се изпичат поотделно в предварително загрята на 180 градуса фурна, без вентилатор, около 45-50 минути. Проверява се с клечка за зъби в центъра, която трябва да излезе чиста.

Блатовете се изваждат върху метална решетка и се оставят да се охладят напълно. 


След това всеки блат се разрязва хоризонтално на две.

За крема, мекото масло се разбива на крем около 2 минути. Добавят се крема сиренето и маскарпонето се разбиват до еднородност. Сипва се пресятата пудра захар и лимоновият сок 


и се разбива добре. Кремът трябва да е достатъчно гъст, 


за да се получи стегната торта. Ако кремът се получи по-мек се добавя пудра захар, а ако стане прекалено гъст - лимонов сок.

За лимоновият чипс, лимонът се измива с топла вода и четка и се подсушава. Нарязва се на тънки резени и се подрежда в тава, покрита с хартия за печене. 


Суши се на 100 градуса около 2 часа, до готовност, като се следи да не изгори. Оставя се да се охлади напълно.

В подходяща чиния се слага блат. 


Сипва се 1/4 от крема и се разстила с шпатула. Кремът трябва да е по-висок по крайщата, за да остане плънката от боровинки вътре в тортата. Сипва се 1/3 от боровинковия пълнеж и се заглажда. 


Следва втори блат, крем, пълнеж и т.н. Желателно е тортата да се стегне с висок метален ринг и да се прибере в хладилника за 2-3 часа. След това рингът се отстранява и тортата се измазва отгоре с крем, а стените и се заглаждат. 


Украсява се с боровинки,  лимонов чипс и листенца свежа мента и



се прибира в хладилника за една нощ. Аз отделих 3-4 с. л. от крема и шприцовах розички тук там.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...