петък, 6 август 2021 г.

Пица с цветове от тиквички 


 

Продукти за 2 броя:

 

За тестото:

 

 180 мл. топла вода

4 г. суха мая

20 мл. зехтин

5 г. захар

10 г. сол

около 400 г. брашно

 

За гарниране:

 

12-14 цвята от тиквички

4 скилидки чесън, нарязан на ситно

1 с. л. листенца от пресен риган, накълцани

1/4 ч. л. едро смляно чили (по желание)

40 мл. зехтин

120 г. чедър

120 г. пушена скаморца


 

За тестото, от топлата вода, маята, захарта и 100 г. брашно се прави квас и се оставя на топло да шупне. Добавят се зехтина, солта и останалото брашно и се омесва меко тесто. Намазва се със зехтин, покрива се с кърпа и се оставя да втаса.

Цветовете от тиквички се измиват със студена вода, стъблата и близълцата им се отстраняват и се нарязват на две по дължина.


В малък тиган се сипват зехтина, чесъна, ригана 


и едро смляното чили и се сотират 4-5 минути. 

Ароматният зехтин се сваля от котлона и се оставя леко да се охлади.

Втасалото тесто се разделя на 2 части.  Всяка се разточва на тънка кора директно върху хартия за печене и се прехвърля в тава. Всяка кора се намазва с половината от ароматният зехтин. 


Пиците се гарнират с цветовете от тиквички 


и се поръсват с настърганото сирене чедър и скаморца.




Пекат се в предварително загрята на 220 градуса фурна с вентилатор 8-10 минути до златисто.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...