четвъртък, 23 юни 2022 г.

Рошави кюфтенца от тиквички и сладки картофи

 


Адаптирано от тук

Продукти за 18-20 броя:

 

1 кг. тиквички настъргани на едро ренде

500 г. сладки картофи настъргани на едро ренде

1 ч. л. сол

 

2 големи яйца

3-4 стръка зелен лук нарязан на ситно

1 ч. л. чесън на прах

2 с. л. нарязан магданоз

2 с. л. нарязани листа от пресен риган

1/2 ч. л. сол

1/2 ч. л. черен пипер

3-4 щипки пушен червен пипер (по желание)

50 г. брашно

50 г. галета

 

50-60 мл. олио за пържене

 


Настърганите тиквички и сладки картофи се посоляват с 1 ч. л. сол и се поставят в гевгир. 


Оставят се така за 30 минути. След това се изтискват старателно с ръце и се прехвърлят в купа. Яйцата се разбиват добре в купичка. Добавят се зеленият лук, чесънът на прах, магданозът, риганът, останалата 1/2  ч. л. сол, черният и пушеният червен пипер 


и всичко се разбърква. Яйчената смес се изсипва при зеленчуците. Прибавят се брашното и


галетата 


и всичко се разбърква, докато се смеси. 


В голям тиган се загрява част от мазнината. С вилица се загребват по 2 супени лъжици от сместа и се изпичат тънки кюфтенца, 


като всяко кюфте се пече по 4-5 минути на страна до златисто кафяво. 

Рошавите кюфтенца могат да се сервират топли или студени, гарнирани с млечен сос по желание.

 

За млечния сос:

 

150 г. гъсто кисело мляко

2 с. л. лимонов сок

2 скилидки чесън (пресовани)

1 с. л. накълцани листа мента или копър

сол и черен пипер на вкус

Всичко се разбърква и сосът е готов за сервиране.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравословни бисквити от 4 съставки (без брашно и рафинирана захар)   Адаптирано от тук   Продукти за 9 броя:   Калории в 1 брой...