петък, 23 декември 2022 г.

Коледни полумесеци с амарето





Адаптирано от тук


Продукти за тава с размери 32х32 см.:

 

За тестото:

 

160 г. меко краве масло

160 г. захар

4 яйца размер М

50 г. смлени бадеми

150 г. брашно

20 г. натурално какао

1 щипка сол

 

За напръскване:

 

30 мл. ликьор Амарето

 

За глазурата:

 

50 мл. ликьор Амарето

250 г. пудра захар


40 г. накълцан суров шамфъстък 

40 г. накълцани сушени червени боровинки

 














За тестото, маслото, захарта и солта се разбиват с миксер на пухкав крем. 


Добавят се едно по едно яйцата 


и сместа се разбива добре.

Бадемите, брашното и какаото 


се смесват в купа и се добавят към яйчената смес.


Всичко се разбърква добре. 

Тава с размери 32х32 см. се застила с хартия за печене. Тестото се разпределя равномерно в нея


и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна (горен/долен) на средно ниво около 12 минути.

Изважда се от фурната и веднага се напоява с 30 мл. ликьор. 


Оставя се да се охлади напълно. 

В купичка се смесват ликьорът и пудрата захар 


и се разбъркват. Трябва да се получи гъста глазура. Ако глазурата е твърде течна се добавя още пудра захар. 


Разпределя се върху блата 


и веднага се поръсва с накълцаните шамфъстък и сушени червени боровинки. 


С кръгла формичка или чаша с диаметър 5-6 см. се изрязва пълен кръг долу в ляво 


и след това се продължава с изрязването на полумесеци.

 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...